Grunge συνεργασίες

May 24, 2017

Grunge συνεργασίες

tumblr_inline_o5lue763JE1qftlmj_1280

Πριν μια βδομάδα περίπου απεβίωσε ο τέρμα δεξιά κύριος της παραπάνω φωτογραφίας, αφήνοντας έτσι τον Eddie Vedder μοναδικό κληρονόμο της πάλαι ποτέ δοξασμένης grunge σχολής του Seattle. Ποτέ δεν κρύψαμε, σ’ αυτό το blog, την αγάπη που έχουμε για το συγκεκριμένο ήχο, απόδειξη αυτού το (θα-μπορούσε-να-βγει-καλύτερο-τώρα-που-το-ξαναβλέπω) αφιέρωμα του 2010. Αναπόφευκτα ο τραγικός θάνατος του Chris Cornell μας γύρισε σε 90’s mood, θυμηθήκαμε τα όσα τεράστια κατάφερε ο τύπος αυτός με τους Soundgarden, πόσες μαζεμένες δισκάρες είχαν βγει το ’91 και το ’92 από το σύνολο της σκηνής, πόσες αξέχαστες φωνές σίγησαν τα επόμενα χρόνια. Αυτές τις φωνές θέλουμε να ξαναθυμηθούμε σ’ αυτό αφιέρωμα, μέσα από 4 τραγούδια-φοβερές συνεργασίες μεταξύ των γνωστότερων εκπροσώπων του ήχου. Σαν ένα μικρό tribute σε μία μεγάλη φωνή που έφυγε.

Alice in Chains “Right turn” (“Sap” EP, 1992)

Μία από τις ομορφότερες μπαλάντες των Alice in Chains δεν αποδίδεται στους ίδιους, αλλά στους… Alice Mudgarden, δηλαδή το «συγκρότημα» που φτιάχτηκε με τη συμμετοχή του Layne Staley των Alice in Chains, του Chris Cornell  των Soundgarden και του Mark Arm των Mudhoney. Τρεις φωνές που η καθεμία χρωματίζει με το δικό της ιδιαίτερο τρόπο αυτό το τραγούδι. Ο Layne εντυπωσιάζει  με την απαλή ερμηνεία του, ο Cornell δεν μπορεί παρά να ηλεκτρίσει την ατμόσφαιρα με τις ψιλές του, αλλά ιδιαίτερη αδυναμία έχω στον τρόπο με τον οποίο μπαίνει ο Mark Arm –τόσο μαγκιόρικος στην εκφορά του λόγου που σχεδόν τον κάνεις εικόνα.

Mad Season “Long gone day” (“Above”, 1995)

Προσπερνάμε το εναρκτήριο αριστούργημα “Wake up”, προσπερνάμε την μπαλάντα “River of deceit”, προσπερνάμε και το υπερ-πωρωτικότατο “I don’t know anything” και στεκόμαστε σε αυτό το αξέχαστο blues/jazz διαμάντι που σε συνεπαίρνει με το καλοκαιρινό του vibe, το σαξόφωνο του και τα κρουστά του. Κυρίως, βέβαια, θα σου καρφωθεί στο μυαλό για την απίστευτη συνεργασία του Layne Staley των Alice in Chains με το Mark Lanegan των Screaming Trees. Η μπάσα, τρυφερή φωνή του δεύτερου απλά προετοιμάζει το έδαφος ώστε ο πρώτος να κλέψει την παράσταση.

Temple of the Dog “Hunger strike” (“Temple of the Dog”, 1991)

Άλλο ένα project-συνεργασία επιφανών μελών της σκηνής του Seattle, αυτήν τη φορά με αφορμή το θάνατο του Andrew Wood των Mother Love Bone από υπερβολική δόση ηρωίνης. Ο συγκάτοικος και φίλος του, Chris Cornell των Soundgarden, μάζεψε τους μελλοντικούς Pearl Jam, συνέθεσε τραγούδια-φόρο τιμής στον εκλιπόντα φίλο του και κυκλοφόρησε ένα δίσκο που έκανε επιτυχία λίγο καιρό αργότερο, όταν, δηλαδή, Soundgarden και Pearl Jam κυκλοφόρησαν τα break-through albums τους (“Badmotorfinger” και “Ten” αντίστοιχα). Περιλαμβάνουμε το “Hunger strike” για το θλιμμένο του ύφος που αντιπροσωπεύει όλο το δίσκο, και για τη χαρακτηριστική συνεργασία του Cornell με τον Eddie Vedder των Pearl Jam σ’ ένα ντουέτο που έγραψε ιστορία. Προσοχή στο υπερ-heavy σημείο μετά το refrain, έρχεται απροειδοποίητα και σπάει κεφάλια.

Mark Lanegan “Down in the dark” (“The winding sheet”, 1990)

Ναι, σαν τραγούδι δε λέει και πολλά –έχουμε ακούσει άλλα καλύτερα και από το Lanegan και από άλλους. Αλλά σ’ ένα αφιέρωμα στις grunge φωνητικές συνεργασίες δε θα μπορούσε να λείπει η στιγμή που ο Kurt Cobain των Nirvana κάνει backing vocals στον τραγουδιστή των Screaming Trees, μία από τις ελάχιστες φορές που ο τραγουδιστής των Nirvana ασχολήθηκε με άλλο συγκρότημα (νομίζω τα άλλα είναι οι Hole, οι Melvins και οι Earth). Ακούμε και απολαμβάνουμε, λοιπόν, και φανταζόμαστε πώς θα ακουγόταν το project Cobain-Lanegan που όταν μπήκε στο studio να ηχογραφήσει κατέληξε να παίξει μόνο διασκευές Lead Belly γιατί είχε ξεχάσει τα τραγούδια που είχαν γράψει πιο πριν. True fact.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s