Ανασκόπηση 2015

January 4, 2016

Ανασκόπηση 2015

Συνήθως οι ετήσιες λίστες βγαίνουν μέσα από ένα σκασμό κυκλοφοριών, μετά από πολλή σκέψη και έπειτα από ένα μακρύ εσωτερικό αγώνα του “τι κρατάμε-τι πετάμε”. Το noizzzmaker για άλλη μία φορά κάνει τη διαφορά, αφού οι συντελεστές του άκουσαν ελάχιστα πράγματα (και) φέτος και έτυχε κι αυτά τα λίγα να ήταν και τα καλύτερα! Ιδού:

(Κλικάροντας στον τίτλο του κάθε δίσκου μεταφέρεστε στην αντίστοιχη κριτική που είχε γίνει από το noizzzmaker, εάν υπάρχει).

Full-lengths:

1.Arcturus “Arcturian”

494057

Με πολύ μεγάλη ευκολία οι Arcturus καπαρώνουν την πρώτη θέση. Το “Arcturian” μπορεί ήδη να χαρακτηριστεί κλασικό και κοιτάει στα μάτια τις παλιές δουλειές του συγκροτήματος. Έξυπνη χρήση των ηλεκτρονικών στοιχείων, μία φωνή που μονοπωλεί το ενδιαφέρον και ένα βιολί που δε συνοδεύει απλά, αλλά συμβάλλει στην ανάδειξη των συνθέσεων. Τέλος, αυτή η μπάντα ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να βγάλει άσχημο δίσκο.

2.Dodheimsgard “A umbra omega”

Cover

Οι DHG, με την επιστροφή του Aldrahn, είχαν την δύσκολη αποστολή να ξεπεράσουν τον ογκόλιθο που ακούει στο όνομα “666 international”. Το “A umbra omega” είναι ένας σχεδόν εξουθενωτικός δίσκος, ριζοσπαστικός και προκλητικός. Μέσα στην παράνοια του, όμως, υπάρχει μαγεία.

3.A Forest of Stars “Beware the sword you cannot see”

folder

Οι A Forest of Stars είναι, ίσως, η μεγαλύτερη έκπληξη των τελευταίων χρόνων στο metal. Σιγά-σιγά απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τον black metal εαυτό τους και χάνονται στη Floyd-ική ψυχεδέλεια. Παρ’ όλα αυτά τα έργα τους συνεχίζουν να είναι ΕΠΗ με όλη τη σημασία της λέξης.

4.Jungbluth “Lovecult”

cover

Κακά τα ψέμματα, τους Jungbluth του ντεμπούτου τους υπερλατρέψαμε. Στο “Lovecult” το συγκρότημα αλλάζει ρότα, γίνονται πιο άμεσοι, συναισθηματικοί και χύμα. Οι στίχοι τους μπήγουν το μαχαίρι στο κόκκαλο και η στάση τους γενικά είναι τίμια. Στα συν ότι δε φοβούνται να μιλάνε για τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους.

5.Leviathan “Scar sighted”

Adobe Photoshop PDF

Οι Leviathan σημάδεψαν το black metal των τελευταίων δεκαετιών με την ιδιόμορφη μουσική πρόταση τους. Το “Scar sighted” συνεχίζει επάξια την πορεία τους, σκοτεινό, στριφνό και αποπνικτικό. Από τα albums που σε ρουφάνε μέσα τους σιγά-σιγά.

Split LPs:

Haapoja/Dephosphorus “Collaboration”

cover

Ήταν θέμα χρόνου αυτές οι δύο μπάντες να μοιραστούν έναν split δίσκο. Μιλάμε για δύο από τις πιο ενδιαφέρουσες extreme μπάντες της εποχής μας! Το σημαντικό με αυτόν το δίσκο είναι ότι τα δύο συγκροτήματα πραγματικά αλληλεπιδρούν και μοιράζονται ιδέες. Θα ήθελα να δω κι άλλα επίπεδα σύμπραξης, με κείμενα, στίχους κλπ., γιατί το ‘χουνε.

Demos:

1.Anticluster “Το μίσος κρύβεται πίσω απ’ το χαμόγελο”

a1651571582_10

Οι Αθηναίοι Anticluster είναι μία νέα πρόταση στη HXC σκηνή. Έχουν σωστές συνθέσεις και πορωτικά φωνητικά. Περιμένουμε κι άλλα στο μέλλον!

2.Autumn Acid rehearsal demo

Οι Autumn Acid είναι μία νέα post-metal μπάντα από Θεσσαλονίκη. Το πρώτο τους demo (ηχογραφημένη live πρόβα) είναι ποιοτικότατο και υπόσχεται πολλά. Live είναι ακόμα καλύτεροι.

The rest:

Τρεις αγαπημένες μας μπάντες αναστήθηκαν μέσα από τις στάχτες: οι Faith No More πέτυχαν μία δυνατή επιστροφή με το “Sol invictus”, δείχνοντας ότι δεν έχουν ξεχάσει το άθλημα, παρ’ όλο που δεν πιάνουν τις κορυφές του παρελθόντος. Οι Minsk μας χάρισαν άλλον έναν πολύ καλό sludge δίσκο, αντάξιο των 3 πρώτων albums. Αλλά, ρε γαμώτο, για μένα δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμα ΤΟ μεγάλο δίσκο. Οι Refused, τέλος, ήταν μάλλον και το πιο αναμενόμενο reunion. Το “Freedom” περιέχει κάποια ωραία κομμάτια, αλλά μάλλον κατέληξε αρκετά μπερδεμένο σαν αποτέλεσμα… Στις μικρο-απογοητεύσεις της χρονιάς κατατάσσω και τους Terrible Feelings με το “Tremors”, καμία σχέση με το σοκ του “Shadows”.

Από τα εγχώρια πράματα, πολύ καλή εντύπωση μας έκαναν οι δουλειές των Παροξυσμός, Ήλιος Θανάτου και Era of Fear/Πανδημία.

Αυτά. Άντε να δούμε αν φέτος θα ακούσουμε όσα πραγματικά θέλουμε.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s