Arcturus “Arcturian” (2015)

December 22, 2015

Arcturus “Arcturian” (2015)

494057

Ολόκληρο αφιέρωμα τους έχουμε κάνει! Όποιος αγνοεί την ύπαρξη των Arcturus μάλλον αρκείται σε μία λιτή ζωή, χωρίς μουσικές προκλήσεις. Οι υπόλοιποι λογικά έχουν τεστάρει τις αντοχές τους στο μουσικό λαβύρινθο που ακούει στο όνομα “La masquearade infernale”, στο ακατέργαστο διαμάντι του “Aspera hiems symfonia” ή σε κάποιον από τους πιο πρόσφατους δίσκους τους. Γεγονός είναι ότι η απουσία των Arcturus έγινε αισθητή, και 10 (!) χρόνια είναι πολλά. Το “Arcturian”, όμως, η ποιότητα και ο πλούτος του, μας κάνουν να ουρλιάζουμε από ευχαρίστηση μέσα μας. Και πώς να μην κάνουμε σαν καραγκιόζηδες όταν έχουμε μπροστά μας μια τέτοια ΔΙΣΚΑΡΑ;

Λοιπόν, για να τα βάζουμε σε μία σειρά: το “Arcturian” είναι ο πιο άμεσος/ευκολοάκουστος δίσκος του συγκροτήματος. Κι αυτό οφείλεται τόσο στην ύπαρξη εξώφθαλμων hits (“Crashland”, “Warp” και “Demon”) όσο και στον τρόπο δόμησης/εξέλιξης των υπόλοιπων συνθέσεων. Ο ακροατής δε θα νιώσει “χαμένος” σε κανένα στάδιο του δίσκου, ούτε θα βρεθεί στην αμήχανη θέση να ψάχνει πώς ξεκίνησε ένα τραγούδι, τι ακούει τώρα, και πώς θα καταλήξει στο τέλος. Αυτό είναι και το κύριο στοιχείο διαφοροποίησης σε σχέση με τους prog δρόμους που επέλεξαν οι Arcturus στα “The sham mirrors” και “Sideshow symphonies” -αν και σε επίπεδο ήχου το “Arcturian” τα ακολουθεί από κοντά. Από εκεί και πέρα, τώρα, κάθε τραγούδι είναι πραγματικά αυτόφωτο και γοητεύει με το δικό του τρόπο. “Warp” και “Demon” χρησιμοποιούν έξυπνα ηλεκτρονικές επιρροές (όπως και αλλού στο δίσκο) και μας φανερώνουν ένα νέο πρόσωπο των Arcturus, πιο άμεσο, πιασάρικο και “χορευτικό”. Το “Game over” παίζει το ρόλο του “έπους” στο album, αφού τα περιέχει όλα και συμφέρει (οι παρατηρητικοί θα σημειώσουν και μία μακρινή επιρροή του “Ad astra” στο πρώτο couplet), ενώ το ίδιο πράγμα επιχειρεί και το “Bane” που κλείνει το δίσκο. Το “The journey” μπορεί να μη γεμίζει το μάτι αρχικά, αλλά πρόκειται για μία instrumental ανάσα με ονειρικές μελωδίες. Το “Pale” έχει αναφορές στο ύφος του “The sham mirrors”, μάλιστα χρησιμοποιεί έξυπνα και ένα “δάνειο” από το “Nightmare heaven”. “The arcturian sign” και “Archer” μοιάζουν να ξεπήδησαν από το “Sideshow symphonies”, ενώ η τραχύτητα του “Angst” μοιάζει να θέλει να μας θυμήσει το τι αναφορές είχαν παλιά οι Arcturus. Τέλος, ό,τι και να πούμε για το έπος που ακούει το όνομα “Crashland” θα είναι λίγο: στο μυαλό μου διαδέχεται το μονοπάτι που άνοιξε το “The chaos path” και ακολούθησε το “Deamonpainter”, άλλο ένα κλασικό τραγούδι του συγκροτήματος.

Φυσικά δε θα μπορούσε να μη γίνει ξεχωριστή αναφορά στον (για άλλη μια φορά) απόλυτο πρωταγωνιστή του album, το Simen Hestnaes. Ξέρω ότι το στυλ που τραγουδάει είναι love ir or hate it και δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν τον αντέχουν και το χαρακτηρίζουν υπερβολικό. Προσωπικά λατρεύω τις ερμηνείες του, και στο “Arcturian” ο Simen δίνει τον καλύτερο του εαυτό. Τα falsetto του βρίσκονται παντού, οι εναλλαγές διαθέσεων επίσης, είναι λες και αυτό το άτομο δεν μπορεί να κρατήσει σταθερή μία νότα για πάνω από 5 δευτερόλεπτα. Πραγματικά απίστευτος.

Δεύτερο στοιχείο που χαρακτηρίζει ολόκληρο το “Arcturian” (πέρα από τις ηλεκτρονικές επιρροές που αναφέρθηκαν) είναι το βιολί που ακούγεται σε κάθε τραγούδι του album. Δεν είναι λίγες οι στιγμές που ο ήχος του βγαίνει μπροστά, παίρνει τον πρώτο ρόλο και μαγεύει με τις μελωδίες του. Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που στιγμές-στιγμές νιώθεις κάτι flashback από την ορχηστρική γοητεία του “La masquerade infernale”.

Λοιπόν, τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Το “Arcturian” είναι ίσως ο δίσκος της χρονιάς και σίγουρα άλλο ένα κομψοτέχνημα στη συλλογή του συγκροτήματος. Ακούστε το τώρα!

arcturus-band-picture

 

 

Advertisements

One Response to “Arcturus “Arcturian” (2015)”

  1. elissalynch Says:

    I like your review style, Leper. Very authentic :). Would love to feature your reviews in our weekly curated email digest that goes out to thousands of people.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s