Leviathan “Scar sighted” (2015)

August 26, 2015

Leviathan “Scar sighted” (2015)

Adobe Photoshop PDF

Ο Wrest, συνθετικά, είναι από τα άτομα που θα σε κάνουν να ψάχνεις κάθε κυκλοφορία που συμμετέχει (βλέπε Lurker of Chalice, Twilight κλπ.). Είναι αλήθεια ότι εδώ και χρόνια έχει διαμορφώσει ένα συγκεκριμένο, προσωπικό στυλ μέσα στο black metal: κάργα επηρεασμένος από το “Filosofem” των Burzum, πήρε την κατατονία και την αυτοκτονική διάθεση αυτού του album και τα πολλαπλασίασε επί χίλια. Οι Leviathan, σαν το πιο προσωπικό και μακρόχρονο project του, αποτελούνε και το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα αυτού του στυλ (που κάποιοι ονόμασαν depressive/suicidal black metal). O νέος δίσκος, “Scar sighted”, διαδέχεται ένα album που δίχασε τους οπαδούς του συγκροτήματος. Προφανώς ό,τι και να έβγαινε μετά από ένα αριστούργημα σαν το “Massive conspiracy against all life” θα μας φαινόταν αδύναμο, αλλά το “True traitor, tue whore” περιείχε αρκετές αξιόλογες στιγμές, σε καμία περίπτωση δεν το λες κακό album. Απλά ήταν αρκετά διαφορετικό, ξεκινώντας από τον ήχο (πολύ καθαρός/γυαλισμένος σε σχέση με προηγούμενες δουλειές), συνεχίζοντας με τις δομές των συνθέσεων (οι πιο ευκολοάκουστες/πιασάρικες που υπάρχουν σε δίσκο του συγκροτήματος) και φτάνοντας μέχρι τα νέα μουσικά στοιχεία που μπήκαν στο πνεύμα των Leviathan (βλέπε επιρροές από “εξωσχολικές” δραστηριότητες τύπου Twilight). Με το “Scar sighted” ο Wrest κατά το ήμισυ επιστρέφει σε παλιές διδαχές. Αλλά παραμένει επίκαιρος και κοιτάζει μπροστά.

Ένα από τα πράγμα που θα εκπλήξουν τον ακροατή είναι, προφανώς, οι διάσπαρτες death metal επιρροές που υπάρχουν. Είτε στα φωνητικά, είτε σε riffs σχολής Incantation, ο Wrest μας συστήνει ένα μέρος του εαυτού του που μάλλον είχε μείνει κρυφό τόσα χρόνια. Οι επιρροές αυτές ενσωματώνονται άψογα στο κύριο μουσικό μέρος, το οποίο παραμένει μαύρο κι άραχνο. Δεν είναι μόνο η επανεκτέλεση του “Pondering the wealth of the stars” (εδώ “Wicked fields of calm”) που νοερά σε μεταφέρει στις παλιές μέρες του συγκροτήματος. Είναι και οι απίστευτες κομματάρες “A veil is lifted” και “All tongues toward”, είναι και το ομώνυμο κομμάιτι που ξετυλίγεται βασανιστικά αργά. Κομμάτια, δηλαδή, αντάξια της κληρονομιάς που έχει δημιουργήσει τόσα χρόνια ο κ.Whitehead μέσα στο black metal κύκλωμα. Τραγούδια εφιαλτικά, ψυχοβγαλτικά κυριολεκτικά, που χρησιμοποιούν με σοφία την ψυχεδέλεια, τις ατμόσφαιρες, τις doom ταχύτητες, τα blastbeats. Όλα αυτά διανθισμένα από μία φυσική, ζεστή παραγωγή, μακριά από τις “ερασιτεχνικές” (γι’ αυτό και γοητευτικές, βέβαια) μέρες των πρώτων albums.

Το “Scar sighted” είναι δυνατό album γιατί αποτελείται από δυνατές στιγμές, δυνατά τραγούδια που δε σε αφήνουν να βαρεθείς. Π.χ. το “Gardens of coprolite” ξεκινά με tribal τσαχπινιές και τελειώνει με μελωδικά feedback. To “Within thrall” σε ξεγελά με την Ved Buens Ende-ική εισαγωγή του πριν χαθεί σε thrash riff-ολογίες. Το “Dawn vibration” (από τις καλύτερες στιγμές αυτής της μπάντας γενικά) τα περιέχει όλα και συμφέρει: το επικό black metal riffing, τα σαλεμένα φωνητικά του ακουστικού μέρους, τον death metal βούρκο. Μιλάμε, δηλαδή, για κομμάτια με μπόλικη ουσία, για 64 λεπτά που περνάνε μονορούφι.

Προσωπικά το “Scar sighted” μου άρεσε περισσότερο και από το “Tentacles of whorror” (ή, τέλος πάντων, έτσι νομίζω αυτήν τη στιγμή). Περιέχει τα βασικά χαρακτηριστικά του ήχου των Leviathan, αλλά λοξοκοιτάζει και προς άλλες μεριές. Ό,τι πρέπει μετά το “ευκολάκι” του “True traitor, true whore”.

tumblr_nj8ee5v4Me1rdxpgco1_500

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s