Συνέντευξη Haapoja

April 22, 2015

Οι Φινλανδοί Haapoja άρεσαν πολύ στο noizzzmaker. Πολύπλοκοι και μυστηριώδεις, επίκαιροι μουσικά και ουσιωδώς extreme. O κιθαρίστας Pekka Kivela απάντησε στις ερωτήσεις μας. Ψάξτε τους!

Δεν έχω δει πολλές συνεντεύξεις σας στα ελληνικά, οπότε αν θες πες μας μερικά πράγματα για τους Haapoja. Τι σημαίνει τ’ όνομα σας, πώς γνωρίσατε ο ένας τον άλλον, την εξέλιξη σας μέχρι τώρα και ό,τι άλλο θεωρείς σημαντικό.

Αρχίσαμε να παίζουμε το 2007. Εκείνο τον καιρό έψαχνα να παίξω με καμιά metal μπάντα και ο πρώην κιθαρίστας μας, Toni, μου πρότεινε να ξεκινήσουμε το συγκρότημα μαζί. Ο Tuomas και ο Jyri ήρθαν αμέσως μετά, βρήκαμε ένα χώρο για πρόβες κι έτσι ξεκίνησε η όλη φάση. Ο Eero ήρθε στο συγκρότημα το 2011, λίγο μετά αφότου είχαμε ηχογραφήσει το πρώτο μας EP, “Hallitsematonta voimaa”.

Αρχικά το στυλ μας ήταν πιο death metal και αρκετά τεχνικό. Κάναμε ένα μεγάλο διάλλειμα το 2008-2010 λόγω στρατιωτικών υποχρεώσεων εδώ στη Φινλανδία και λόγω κάποιων άλλων μουσικών ασχολιών. Ύστερα το ενδιαφέρον μου κινήθηκε στη σύνθεση πιο άμεσης μουσικής με hardcore επιρροές. Τότε βρήκαμε πραγματικά τον ήχο μας. Η μουσική μας έγινε πολύπλοκη ξανά με τον καιρό, αλλά με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι ήταν αρχικά.

Το όνομας μας το πήραμε απ’ το Φινλανδό δολοφόνο Matti Haapoja. Δεν έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία για εμάς, απλά ακούγεται ωραίο και η αίσθηση που αφήνει ταιριάζει στη μουσκή μας.

Τραγουδάτε στα φινλανδικά, άρα δεν καταλαβαίνω Χριστό. Τι περιεχόμενο έχουν οι στίχοι σας; Πώς και τραγουδάτε στη μητρική σας γλώσσα;

Τα τραγούδια μας είναι κυρίως ιστορίες σχετικά με τη σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης φύσης. Καμία σχέση με gore ή κάτι τέτοιο, αν και κάποιοι απ’ τους στίχους είναι αρκετά διεστραμμένοι. Ο Jyri νιώθει πολύ πιο άνετα να γράφει στα φινλανδικά, και πιστεύω ότι το ότι τραγουδάμε στη μητρική μας γλώσσα προσδίδει μια ωραία ατμόσφαιρα στα τραγούδια.

Το μουσικό σας στυλ είναι εντυπωσιακό. Ποιες είναι οι επιρροές σας και πόσο δύσκολο ήταν να δημιουργήσετε αυτά τα περίεργα δομημένα riffs και τους ευφάνταστους ρυθμούς;

Σ’ ευχαριστούμε! Έχουμε αμέτρητες επιρροές, είναι δύσκολο να αρχίσω να λέω συγκεκριμένες μπάντες. Μας συγκρίνουν με τους Deathspell Omega, αν κι εγώ άρχισα να τους ακούω ουσιαστικά αφού βγάλαμε το ντεμπούτο μας το 2013. Φυσικά είναι σπουδαία μπάντα, αλλά εγώ θα ‘λεγα ότι οι Ulcerate ήταν μεγαλύτερη επιρροή για το δυσαρμονικό riffing μας. Και οι Converge ήταν μεγάλη επιρροή όταν βρίσκαμε τον ήχο που έχουμε σήμερα, αλλά όλα αυτά είναι απλά κάποια μέρη της συνολικής εικόνας.

Η σύνθεση των τραγουδιών είναι πάντα μια αρκετά μεγάλη διαδικασία και υπάρχουν εβδομάδες που βρίσκω ένα και μόνο riff. Φυσικά κάποιες φορές τα πράγματα κυλάνε πιο γρήγορα, αλλά γενικά μας αρέσει να παίρνουμε το χρόνο μας όταν γράφουμε κομμάτια.

Πρόσφατα μοιραστήκατε ένα split LP με τους Έλληνες Dephosphorus. Πώς σας φαίνεται αυτή η μπάντα; Ξέρετε άλλες ελληνικές μπάντες;

Κατά τη γνώμη μου οι Dephosphorus είναι μία από τις καλύτερες metal μπάντες στον κόσμο αυτήν τη στιγμή. Είμαι fan τους απ’ την πρώτη στιγμή που άκουσα το “Axiom” EP το 2011, άρα το θεωρώ τιμή μας που συνεργαστήκαμε σε δίσκο μαζί τους. Δεν ξέρω και τόσα πολλά πράγματα για την ελληνική σκηνή, αλλά το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι οι Rotting Christ φυσικά (σ.σ. σαν τη φέτα ένα πράμα).

Δεν ξέρω πολλά πράγματα για τη φινλανδική ανεξάρτητη σκηνή. Μπορείς να μας προτείνεις μερικές καλές μπάντες;

Θα ήθελα να προτείνω δύο σπουδαίες μπάντες που δεν είναι απλά απ’ τη Φινλανδία, αλλά κι από την ίδια πόλη με μας, το Oulu: οι Hebosagil και οι Stolen Kidneys (σ.σ. οι δεύτεροι μου άρεσαν ιδιαίτερα, σωστά παιγμένο HXC με συναίσθημα και διάφορα ωραία πράγματα μες στη μουσική τους. Βγάλανε ένα split φέτος).

Υπάρχουν αυτοοργανωμένα εγχειρήματα στη Φινλανδία όπου D.I.Y. μπάντες μπορούν να παίξουν τη μουσική τους έξω από τις λογικές του κέρδους και του εμπορεύματος; Ποια είναι η δική σας στάση σε αυτό το θέμα;

Ναι, υπάρχουν ακόμα κι εδώ στο Oulu. Δεν παίζουμε live και τόσο συχνά, αλλά εκτιμώ το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που κρατάνε τη live μουσική σκηνή ζωντανή ακόμα και για μπάντες που δεν έχουν έχουν κανένα οικονομικό όφελος. Χωρίς αυτό δε θα ‘χαμε και τόσες πολλές ενδιαφέρουσες συναυλίες εδώ γύρω, για να ‘μαι ειλικρινής.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s