Παροξυσμός “Χημικά κατάλοιπα” (2014)

October 11, 2014

Παροξυσμός “Χημικά κατάλοιπα” (2014)

Σας έλειψε ο αγνός, 90’s hardcore ελληνικός ήχος; Παθαίνετε κάτι όταν ακουμπάτε τη βελόνα πάνω σε παλιά βινύλια των Ναυτία, Ανάσα Στάχτη και άλλων D.I.Y. ηρώων; Τότε μάλλον θα προμηθευτήκατε το περσινό, αναπάντεχο 7″ των one-man band Παροξυσμός. Αν όχι, φέτος κυκλοφορεί σε βινύλιο το πρώτο τους demo, με τη δεύτερη πλευρά να είναι αφιερωμένη σε αυτήν την αξέχαστη σκηνή της δεκαετίας του ’90.

Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ δεν το είχα τσεκάρει το demo, είχα πάει κατευθείαν στο “Οι θεοί της λήθης” ΕΡ. Τα 5 κομμάτια που βρίσκουμε εδώ είναι στο ίδιο ύφος πάνω-κάτω: τούπα-τούπα hardcore, d-beat κι άγιος ο θεός. Μία φωνή προσωπικό tribute στους Χαοτικό Τέλος, riff βουτηγμένα σε παλιά, δοκιμασμένα υλικά που λες ότι αυτά τα τραγούδια δε γίνεται να μη γράφτηκαν 20 χρόνια πριν. Τα samples του “Θεολαγνεία” και “Απομεινάρια μιας δηλητηριασμένης γενιάς” δίνουν το κάτι παραπάνω, ιδίως στο τελευταίο συμπληρώνουν άψογα την ανατριχιαστική εισαγωγική μελωδία. Προσωπικά θα ήθελα περισσότερες mid-tempo στιγμές (όπως στο couplet του “Επιστημονική απάτη”), γι’ αυτό και τελικά προτιμώ τα κομμάτια του περσινού EP, νομίζω ότι υπήρχε περισσότερη ποικιλία και ένταση, ιδίως με τις διάσπαρτες Frost-ίλες και τις grind εκρήξεις που σε άφηναν μαλάκα. Παρ’ όλα αυτά όποιος γουστάρει αυτόν τον ήχο θα βρει και σ’ αυτό το LP την υγειά του. Μα δε γίνεται αλλιώς, όταν ακούς κραυγές όπως αυτό το απίστευτο “ως πότε θα είμαστε σκλάααβοιοιοι;” νιώθεις ότι εκρύγνησαι.

Στη συνέχεια έχουμε 6 διασκευές σε Ναυτία, Ανάσα Στάχτη, Χαοτικό Τέλος, Άρνηση, Μάστιγα και Ξεχασμένη Προφητεία. Δηλαδή την dream team του συγκεκριμένου ήχου, με κομμάτια κλασικά που έγραψαν τη δικιά τους ιστορία. Οι εκτελέσεις είναι κομπλέ, κοντά στις original εκδοχές (πώς αλλιώς;) και σε ωθούν να βάλεις να ακούσεις τους αυθεντικούς δίσκους.

Μπορείτε να ακούσετε (και να κατεβάσετε δωρεάν) όλο το δίσκο εδώ. Για όσους δεν αρκεί η συγκεκριμένη δόση, φέτος κυκλοφόρησε κι ένα split μεταξύ Παροξυσμού και Doomed Again, το οποίτε μπορείτε να ακούσετε εδώ και εδώ. Κομματάρα το “Νεκρή συνείδηση”!

Leave a comment