Dead Congregation “Promulgation of the fall” (2014)

June 19, 2014

Dead Congregation “Promulgation of the fall” (2014)

Είμαι σίγουρος ότι πλέον όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν ακούσει το δίσκο, όλοι θα έβγαλαν τα συμπεράσματα τους και οι περισσότεροι (αν όχι όλοι) θα παραδέχθηκαν την υπεροχή του. Απέναντι σε όσα ακούσαμε, και μάλλον όσα θα ακούσουμε, φέτος. Εγώ απλά θα πω ότι ο συνδυασμός της παρακολούθησης της live εμφάνισης των Dead Congregation στη Θεσσαλονίκη στις 11/05/2014 (μαζί με The Psalm/Cruciamentum/Grave Miasma) και της ακρόασης του νέου δίσκου (με αυτήν τη σειρά) με έκανε να καταλάβω πώς είναι να βλέπεις μπροστά στα μάτια σου μία μπάντα του τώρα να εξαφανίζει κάθε τι άλλο.

Το “Graves of the archangels” έχει καθιερωθεί ήδη σαν ένας κλασικός δίσκος στο είδος του. Το αποπνικτικό αίσθημα που σου έβγαζε όταν το άκουγες, η βιαιότητα, η μοχθηρία και η τόσο ταιριαστή χρήση των samples δεν άφηνε άλλα περιθώρια. Αλλά με το φετινό ανοσιούργημα οι Dead Congregation θέτουν νέα μέτρα και σταθμά, εξελίσουν τον ήχο τους σωστά και μας αφήνουν όλους μαλάκες με το αποτέλεσμα.

Ας προσπαθήσουμε να τα βάλουμε σε μια σειρά: η μπάντα συνεχίζει να δείχνει την αγάπη της για το δαιδαλώδες death metal, με τα βίαια ξεσπάσματα του, τα υπέρβαρα αργά σημεία και την υστερική riff-ολογία του. Η φυσική παραγωγή αναδεικνύει το υλικό όπως πρέπει, ενώ για την απόδοση του κάθε μέλους της μπάντας δεν έχουμε να πούμε και πολλά: το drumming είναι αδυσώπητο, η κιθαριστική δουλειά άψογη (όπως και στο ντεμπούτο), ενώ τα φωνητικά εκπλήσσουν σε σημεία με τη ζωντάνια τους. Αυτό που καταρχήν ξεχωρίζει στο “Promulgation of the fall” είναι η εκτεταμένη χρήση των leads. Ήδη στο “Graves of the archangels” φαινόταν η προσεγμένη δουλειά που έκανε η μπάντα σε αυτόν τον τομέα, αλλά εδώ αυτό έχει πάρει νέες διαστάσεις, στην ουσία είναι ένα από τα στοιχεία που καθορίζουν σχεδόν όλες τις συνθέσεις. Μιλάμε για solo που (επιτέλους) μπορείς να τα θυμάσαι και να τα τραγουδάς σαν riffs, πώς ήταν τα solo του Hammett στα πρώτα Metallica, πριν πάθει ψύχωση με το wah-wah; Κάτι τέτοιο. Ή το σκεπτικό των Slayer για παράδειγμα (όχι όταν ήταν κουλοί, όταν τους έκανε μαθήματα ο Satriani). Το δεύτερο και κυριότερο στοιχείο, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι οι Dead Congregation άφησαν τους εαυτούς να groove-αρουν. Και δε μιλάω π.χ. μόνο για προφανείς στιγμές όπως αυτό το απίστευτο σημείο με το γυμνό διπέταλο στο “Serpentskin”. Μιλάω γενικά για τα σκαμπανεβάσματα στις δυναμικές, για το πώς τα αργά σημεία έγιναν ακόμα πιο αργά (με ακραίο παράδειγμα το χωρίς-tempo-μπάσο του “Schisma”), για το πώς άφησαν τις μελωδίες να κυλήσουν αβίαστα. Και μη μου πείτε ότι δεν το νιώθετε αυτό για παράδειγμα στο επικό κλείσιμο του “Nigredo” ή στη συναισθηματική (ναι!) ομώνυμη σύνθεση. Και όλα αυτά χωρίς να χάσουν σπιθαμή από το σκοτάδι που πρέπει να βγαίνει όταν ακούς ένα death metal δίσκο. Η τραγουδοποιία εμπλουτίστηκε με στοιχεία που κάποιοι άλλοι θα κώλωναν να εισάγουν, αλλά αυτός είναι και ο παράγοντας που κάνει το “Promulgation of the fall” αυτό που είναι: ένα δίσκο που δεν εξαντλείται στον παροξυσμό της Slayer-ικής riff-ολογίας και τη σαπίλα των μπουκωμένων, doom περασμάτων, άλλα ένα δίσκο που εισάγει καινοτομίες, προκαλεί με την τόλμη του, δεν κάνει εκπτώσεις σε σχέση με τα παρελθοντικά τους standards και φανερώνει μία απίστευτη εστίαση για το τι ήθελε η μπάντα και πώς αυτό κατάφερε να το βγάλει και σε εμάς. Με λίγα λόγια: εξελίσει όχι μόνο τους ίδιους, αλλά και τον ήχο που έχουν επιλέξει.

Αυτά, για τον καλύτερο, μέχρι τώρα, δίσκο της χρονιάς. Τόσος καιρός και ακόμα κάθε τραγούδι συγκινεί όπως την πρώτη φορά. Χαθείτε κι εσείς: http://deadcongregation.bandcamp.com/album/promulgation-of-the-fall

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s