Dephosphorus “Ravenous solemnity” (2014)

April 1, 2014

Dephosphorus “Ravenous solemnity” (2014)

Οι Dephosphorus είναι από τα συγκροτήματα που ξεχωρίζω στην underground extreme σκηνή, γιατί είναι εστιασμένοι σε αυτό που θέλουν να πετύχουν. Εννοώ ότι αν κάποιος τους παρακολουθεί από το ξεκίνημα τους, δεν μπορεί να μην παραδεχτεί το πόσο “συνολικά” βλέπουν τη μουσική τους -κι αυτό το έβγαλαν από το πρώτο EP κιόλας. Ενδιαφέρον στιχουργικό concept, σύγχρονη μουσική άποψη, άπιαστο artwork με αίσθημα “συνέχειας” από album σε album, προσεγμένες κυκλοφορίες, έχουν “όλο το πακέτο” που λέμε. Και το νέο album τους, “Ravenous solemnity”, είναι, κατά τη γνώμη μου, ό,τι πιο ολοκληρωμένο έχουν βγάλει.

Το ντεμπούτο full-length, “Night sky transofrm”, ήταν γαμάτο γιατί δοκίμαζε νέα μονοπάτια, πιο ατμοσφαιρικά, πιο μυστηριακά. Έπαιρνε, κατά κάποιον τρόπο, στοιχεία από όλο το extreme φάσμα της μουσικής και τα πάντρευε ιδανικά. Ε αυτός ο τρόπος σύνθεσης στο “Ravenous solemnity” φτάνει στην κορύφωση του, και μάλιστα εδώ έχουμε πάνω από 40 λεπτά μουσικής. Τα πάντα εδώ είναι ένα level up, πιο έντονα. Τα φωνητικά είναι πιο υστερικά, ιδίως στο πρώτο τραγούδι σε πιάνουν λίγο απροετοίμαστο. Το drumming είναι το κάτι άλλο, μιλάμε για μία από τις πιο πορωτικές και σωστές ρυθμικές δουλειές που έχουμε ακούσει ποτέ! Κιθαριστικά ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία πληθώρα αγνών, hardcore riffs και κλασικών grindcore “συγχήσεων”. Αλλά το μεγάλο ατού είναι στα ατμοσφαιρικά σημεία -εκεί η μπάντα κεντάει! Mid-tempo μονοπάτια που σε πάνε αλλού, ανοιχτές συγχορδίες που σε ταξιδεύουν, ενώ σε κάποια σημεία ακούμε και τέλειες lead μελωδίες! Το γαμάτο με αυτόν το δίσκο είναι ότι όλα αυτά ανακατεύονται μέσα στο ίδιο τραγούδι, με αποτέλεσμα να μην ξέρεις τι να πρωτοξεχωρίσεις και με τι να πρωτοκολλήσεις. Π.χ. το εισαγωγικό riff του “Ancient drone” grοove-άρει ατελείωτα, τα “There is a color” και “Hammer of logic” σε ξεσηκώνουν με την  πρωτόλεια hardcore αισθητική τους, οι διαστημικές φωνές στο τέλος του “Astrocyte portal” σε μεταφέρουν σε άλλα συστήματα, τα σερνώμενα “False vacuum” και “Ravenous solemnity” ακούγονται τόσο πορωτικά όταν επιταχύνουν ξαφνικά, η εισαγωγή του “Towards the cold, mysterious infinity” ψυχεδελίζει και ανταποκρίνεται τέλεια στον τίτλο του κομματιού, το “Vicious infinite regress” είναι ΜΟΝΟ ξύλο, ιδίως εκεί στο break στη μέση με την κραυγή “ugh!”. Σε κάποιους μπορεί να ακούγονται χαώδη όλα αυτά, αλλά μιλάμε για υλικά που συνδυάζονται με ευφάνταστο τρόπο.

Άποψη μου είναι ότι ο νέος δίσκος των Dephosphorus τελειοποιεί το ήδη παγιωμένο (με την καλή έννοια) στυλ τους. Μιλάμε για έναν extreme δίσκο απόλυτα εναρμοσμένο με την εποχή του. Ποιοτικός από όποια μεριά και τον προσεγγίσεις -π.χ. το artwork είναι και πάλι εκπληκτικό. Πάτε μια βόλτα στο bandcamp της μπάντας να νιιώσετε κι εσείς.

One Response to “Dephosphorus “Ravenous solemnity” (2014)”


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s