Cynic “Kindly bent to free us” (2014)

March 21, 2014

Cynic “Kindly bent to free us” (2014)

Το όνομα των Cynic με είχε μαγνητίσει από πολύ μικρή ηλικία, ήταν μοναδικό και τόσο ξεχωριστό σε σχέση με ό,τι ήξερα τότε στο metal ήχο. Εσείς δεν έχετε κολλήσει ποτέ με κάποια μπάντα πριν καν ακούσετε κάποια νότα της; Είτε από το όνομα, είτε από ένα εξώφυλλο, είτε από ένα στίχο… Ξέρεις ότι θα σου αρέσει αυτό το συγκρότημα, πριν καν το ακούσεις.

Όταν απέκτησα το “Focus” η διαίσθηση μου επιβεβαιώθηκε, κι από τότε πέρασαν πολλά χρόνια και πολλά ακούσματα. Ο δίσκος της επιστροφής, “Traced in air”, με προβλημάτισε, από μία τόσο ριζοσπαστική μπάντα περίμενα πολλά παραπάνω από ένα album-“προσπαθούμε για ένα πιο light “Focus””. Οι κριτικές το αποθέωσαν, βέβαια.

Και φτάνουμε στο σήμερα, όπου οι Cynic, αποτελούμενοι ξανά από τον πυρήνα των Masvidal-Malone-Reinert, μας προφέρουν την τρίτη προσπάθεια τους, το “Kindly bent to free us”. Τι έχουμε εδώ, λοιπόν;

Επιτέλους, οι Cynic φαίνεται να διώχνουν από πάνω τους τη σκιά του “Focus”, καθώς και τη ρετσινιά του “death metal” (έστω και τεχνικού) που τους “ανάγκασε” να χώσουν brutal φωνητικά και στο “Traced in air”. Εδώ απελευθερώνονται και παίζουν σαν αυτό που νιώθουν: μία καταπληκτική prog rock/metal μπάντα. Στα χνάρια των Porcupine Tree, επηρεασμένοι ακόμα από την  ψυχεδέλεια των 70’s, και, για πρώτη φορά, τόσο άμεσα μελωδικοί. Ο Masvidal συχνά-πυκνά αφήνει το vocoder στην άκρη, με αποτέλεσμα να ακούμε μία πανέμορφη, φυσική φωνή που τραγουδά πάνω  σε ευκολομνημόνευτες μελωδικές γραμμές. Το rhythm section των Malone-Reinert για άλλη μία φορά είναι από άλλο κόσμο, αλλά παρ’ όλο το δαιδαλώλες παίξιμο τους το αποτέλεσμα δεν είναι στριφνό, και αυτό γιατί πρώτα και κύρια κάθε τραγούδι βασίζεται σε άμεσες μελωδίες, απογυμνωμένες, και όχι χτισμένες νότα στη νότα μέσω πολύπλοκων δρόμων. Φυσικά αυτή είναι και η μεγάλη τομή του “Kindly bent to free us” σε σχέση με το παλιό στυλ των Cynic (αυτό και η παντελής έλλειψη των death φωνητικών), οπότε καταλαβαίνω απόλυτα τις όποιες αντιδράσεις. Το θέμα, όμως, δεν είναι αν το αποτέλεσμα είναι “Cynic έτσι όπως τους ξέραμε”, αλλά αν είναι ποιοτικό, και ο δίσκος είναι άψογος απ’ την αρχή μέχρι το τέλος. Ο Masvidal βελτιώθηκε πολύ στα φωνητικά του, δε φοβάται να δημιουργήσει ακόμα και “hit-άκια” (“Moon heart sun head”, “Gitanjali”), όποτε θέλουν χάνονται και σε πιο progressive δρόμους (ομώνυμη σύνθεση, “Holy fallout”), αλλά το σημαντικό είναι ότι κάθε κομμάτι βασίζεται σε δυνατές μελωδίες που σου μένουν. Ευκολοάκουστοι Cynic (!), ναι, όσο οξύμωρο και να ακούγεται αυτό.

Δεν ξέρω γιατί, αλλά από τη  πρώτη στιγμή που άκουσα το album μου φάνηκε ότι οι Cynic εδώ παίζουν απενοχοποιημένα και ελεύθερα για πρώτη φορά, ίσως πιο ελεύθερα και από το “Focus”, και εξηγούμαι: οι Cynic “έπρεπε” να είναι death metal, γιατί τα μέλη τους έπαιζαν στους Death και τους Atheist, γιατί περιόδευαν με τους Cannibal Corpse, γιατί τους είχε η Roadrunner, γιατί έμεναν στη Florida εν έτει 1993. Και κάπως έτσι το μοναδικό death metal στοιχείο του “Focus” ήταν τα guest φωνητικά του Tony Teegarden, άντε και κάποια riffs.

Στην περίπτωση του “Traced in air”, πάλι, οι Cynic “έπρεπε” να συνθέσουν ένα album που να θυμίζει “Focus”, γιατί κάθε τι άλλο θα ήταν αποτυχία μπροστά σε ένα κοινό που τους θεοποίησε για ένα και μόνο album. Οπότε πάρε πάλι το vocoder, πάρε brutal φωνητικά ΠΑΝΟΜΟΙΟΤΥΠΑ με αυτά του “Focus”, πάρε τεχνικά riffs που θυμίζουν σε όλα το “Focus”.

Κάτι μου λέει, λοιπόν, ότι τραγούδια σαν αυτά του “Kindly bent to free us” οι Cynic ήθελαν να τα βγάλουν εδώ και χρόνια, αλλά δεν μπορούσαν. Ίσως κάποτε να μην τους άφηνε ο death metal περίγυρος, ίσως μετά να μην τους άφηνε η κληρονομιά του “Focus”. Τώρα μπορούνε. Χωρίς να χρειάζονται να αποδείξουν τίποτα, ούτε στους extreme metallers, ούτε στους τεχνικούς jazz-ίστες.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s