The Estranged “The Estranged” (2014)

February 20, 2014

The Estranged “The Estranged” (2014)

Το όνομα των Estranged ίσως σας είναι γνωστό, ίσως και όχι. Είναι άλλη μία μπάντα που ανήκει σε αυτό το “post-punk revival” πράγμα, που τελευταία γίνεται πολύ της μόδας απ’ ό,τι καταλαβαίνω. Δε με χαλάει, αρκεί οι μουσικές που βγαίνουν να έχουν ψυχή και να επικοινωνούν. Ε λοιπόν, οι Estranged έχουν!

Αυτό το ομώνυμο album είναι το τρίτο τους και διαφοροποιείται αισθητά από τους προκατόχους του. Στα αυτιά μου αυτή η “αλλαγή” μου έφερε κατευθείαν στο νου τον ανανεωμένο ήχο των Terrible Feelings στο “Shadows” LP. Μιλάμε για αντίστοιχη φάση εδώ. Επιστροφή στα βασικά, στο rock, στις 70′-ίλες, στις πιο απλοποιημένες συνθέσεις. Εδώ, καλώς ή κακώς, δε θα βρείτε τις τσίτες που υπήρχαν στο “Static thoughts”, ή το σκοτάδι που υπήρχε στο (απίστευτο) “The subliminal man”. Στο “The Estranged” οι Estranged κάνουν focus στη μελωδία αυτή καθ’ αυτή, στη μελωδία σαν οδηγό και περιεχόμενο. Αυτή γεμίζει το κάθε κομμάτι.

Πιστεύω ότι θα υπάρξουν κάμποσοι που θα ξενερώσουν με αυτήν τη στροφή, θα θεωρήσουν το αποτέλεσμα “τζούφιο”, φλώρικο, ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο. Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ στις πρώτες ακροάσεις δεν ενθουσιάστηκα, δεν υπήρχε αυτή η αμεσότητα που έψαχνα, άσε που δε μου ξεχώριζε κανένα κομμάτι. Και τώρα βρίσκομαι στην ακριβώς αντίπερα όχθη, βρίσκω το νέο δίσκο καταπληκτικό και απίστευτα εμπνευσμένο. Τι μεσολάβησε; Μεσολάβησε ότι άκουσα το album δεν ξέρω κι εγώ πόσες φορές και τελικά αυτό με “έπιασε” με έναν υπόγειο, υποσυνείδητο τρόπο. Δε μιλάμε για ψυχαναγκαστικά ακούσματα, αλλά για αίσθηση του ανολοκλήρωτου. Το βάζεις και το ξαναβάζεις γιατί νιώθεις ότι δεν το έπιασες. Και σιγά-σιγά ανακαλύπτεις το μεγαλείο μέσα στις πιο απλές (αλλά όχι απλοϊκές) συνθέσεις που θα ακούσετε φέτος. Στη slide κιθάρα και το διακριτικό πιάνο του “Forever been erased”, στη refrain-άρα και τις μπασογραμμές του “Fatalist flaw”, στη θλίψη του “Over and over”, στην pop αισθητική του “Hide”, στα φοβερά “Languid sky” και “The ride”. Τραγούδια που περιέχουν ίσως τις πιο ουσιώδεις μελωδίες που έχουν γράψει ποτέ οι Estranged, τραγούδια που σου βγάζουν ένα αγνό rock ‘n’ roll συναίσθημα, τραγούδια φτιαγμένα με μεράκι που μετά από λίγες μέρες σου φαίνονται τόσο οικεία που νιώθεις ότι τα ξέρεις χρόνια!

Μοναδικό παράπονο από τους αγαπητούς Estranged ότι έβαλαν όλες τις κομματάρες στην αρχή και προς το τέλος νιώθεις ότι κάνει λίιιγο κοιλιά. Όχι τίποτε τρομερό, σε κάθε album είχαν από 2-3 πιο αδύναμα κομμάτια.

Καλοδεχούμενη, λοιπόν, η νέα κατεύθυνση των Estranged και να δούμε πώς θα το εξελίξουν από εδώ και πέρα! Ακούστε ολόκληρο το album εδώ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s