Ζωή Τάχα “Ηχογράφηση πρόβας (23.03.2013)” (2013)

November 22, 2013

Ζωή Τάχα “Ηχογράφηση πρόβας (23.03.2013)” (2013)

Ξεκινάω λέγοντας ότι μάλλον οι ίδιοι οι Ζωή Τάχα δε θα ήθελαν να βλέπουν την παρουσίαση ενός έργου τους δίπλα σε εμπορικές κυκλοφορίες. Παρ’ όλα αυτά ζητώ την κατανόηση τους, μιας και ό,τι παρουσιάζω εδώ γίνεται με βάση το τι συναισθήματα μου προκαλεί ένα άκουσμα και με σκοπό να μοιραστώ αυτήν την εμπειρία και με άλλους που ελπίζω να ψάχνουν κάτι τέτοιο. Με γνώμονα αυτό το σκεπτικό, λοιπόν, πιστεύω ότι αυτή η πρώτη, ηχογραφημένη προσπάθεια των Ζωή Τάχα αφορά πολλούς.

Καταρχήν αφορά όλους και όλες που σε αυτούς τους καιρούς ακόμα αναζητούν περάσματα. Που θέλουν να χαράξουν δρόμους, δρόμους ελευθερίας, και πιστεύουν ότι αυτή η δυνατότητα μπορεί να δοθεί και μέσα από τη μουσική.

Δεύτερον, αφορά όλους και όλες που αγάπησαν, βίωσαν και δέθηκαν με ένα συγκρότημα που πλέον έχει διαλυθεί, τους Ωχρά Σπειροχαίτη. Οι Ζωή Τάχα μοιράζονται κοινά μέλη με αυτό το συγκρότημα, ενώ και η μουσική τους κινείται στα ίδια μονοπάτια, μουσικά και στιχουργικά. Η αγάπη τους για τον Καρυωτάκη και τον Bertolt Brecht εμφανίζεται κι εδώ, στα “Ο Μιχαλιός” και “Ύμνος στο θεό” αντίστοιχα. Η επιλογή τους να μελοποιούν τις ιδέες τους μέσα από “έντεχνους” (αν και δε μου πολυαρέσει αυτός ο όρος) δρόμους παραμένει, πάλι με λαμπρά αποτελέσματα σε τραγούδια όπως τα “Πρόκληση (παλαιστινιακό)”, “Αν”, “Το φίδι και η τρύπα”, “Πειρατικό” κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρει και ο τίτλος, όλα τα τραγούδια είναι παιγμένα live. Όπως λέει και η ίδια η μπάντα: “Μετά από 10 περίπου μήνες από τότε που αρχίσαμε το ταξίδι με το καινούργιο σκαρί της «Ζωής Τάχα» εμφανίζουμε ένα πρώτο υλικό με 10 τραγούδια αντιπροσωπευτικά της δημιουργικής μας ταυτότητας. Επιλέξαμε να ηχογραφήσουμε μια πρόβα όπου παίξαμε όλοι μαζί 2 ή 3 φορές το κάθε τραγούδι κρατώντας στο τέλος αυτές τις εκδοχές που άξιζαν να επιβιώσουν. Έχουμε κρατήσει τα όποια λάθη και πάλι από επιλογή. Προτιμήσαμε μια ζωντανή ηχογράφηση των τραγουδιών κι όχι μια στουντιακή εκδοχή τους για διάφορους λόγους, μεταξύ άλλων και η βούλησή μας να ακουστεί από μάς ό,τι και σε μια ζωντανή μας εμφάνιση. Συνεχίζουμε!”.

Μπορείτε να ακούσετε και να κατεβάσετε την πρόβα από εδώ. Στο site τους θα βρείτε και πολλά κείμενα τους που αξίζει να διαβαστούν από τον καθένα. Για το τέλος παραθέτουμε μία είδηση από το μακρινό 1997:

Συγκλονισμένη είναι η κοινωνία της Λάρισας από την αυτοκτονία της 34χρονης καθαρίστριας Zωίτσας Tάχα, η οποία προχθές το μεσημέρι πήδηξε στο κενό από τον 4ο όροφο του κτιρίου της Aστυνομικής Διεύθυνσης, όπου εκρατείτο, γιατί λίγο πριν είχε συλληφθεί να κλέβει μικροαντικείμενα από σουπερμάρκετ.

«Πω, πω ρεζιλίκι…», ήταν η φράση που επαναλάμβανε διαρκώς λίγες ώρες πριν το πήδημα στο θάνατο, η 34χρονη, που η σύλληψή της, σύμφωνα με τους γνωστούς της, την είχε επηρεάσει τόσο, ώστε να την οδηγήσει σε απόγνωση.

H Zωή, μητέρα τριών ανήλικων αγοριών, δούλευε ως καθαρίστρια σε συνεργείο που είχε αναλάβει τον καθαρισμό του σουπερμάρκετ «Kόντινεντ», εκεί όπου τη συνέλαβαν να έχει κλέψει μικροαντικείμενα αξίας περίπου 60.000 δραχμών.

Aυτό τη διέλυσε. Δεν άντεξε τη ρετσινιά της κλέφτρας. Eτσι την ώρα που βρισκόταν στα γραφεία της Aστυνομικής Διεύθυνσης ζήτησε από τους αστυνομικούς να της ανοίξουν το παράθυρο να πάρει λίγο αέρα γιατί ένιωθε δυσφορία. Οταν ένας από τους αστυνομικούς βγήκε για λίγο από το γραφείο, ζήτησε από τον δεύτερο ένα τσιγάρο. Eκείνος της γύρισε την πλάτη. H Zωή όρμησε προς το παράθυρο. Tο άνοιξε και ανέβηκε στο περβάζι. Ο αστυνομικός την αντιλαμβάνεται και τρέχει να την πιάσει. Γαντζώνεται από το παντελόνι της, αλλά η ίδια πηδά. Tο λινό ύφασμα σκίστηκε στα χέρια του και η Zωή πήδηξε στο θάνατο.

Xθες στον ιερό ναό του Aγίου Xαραλάμπους γράφτηκε ο επίλογος της τραγωδίας. Ο άντρας της και τα τρία παιδιά τους, συγκλονισμένοι, αποχαιρέτησαν για πάντα τη Zωή, ενώ την ίδια ώρα φίλοι και συγγενείς μιλούσαν για έναν άνθρωπο χαμογελαστό, καλό, σωστή μητέρα και σύντροφο, που ποτέ δεν έχει δώσει κανένα δικαίωμα.

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s