Between Earth & Sky “Of roots and wings” EP (2011)

August 12, 2013

Between Earth & Sky “Of roots and wings” EP (2011)

between-earth-and-sky-lp-350_large

Λοιπόν, εδώ χρειάζεται προσοχή, γιατί πρόκειται για δισκάρα! Οι Between Earth & Sky είναι μία μελωδική (όχι φλώρικη) hardcore μπάντα από τον Καναδά, η οποία support-αρε και τους Catharsis σε κάποιες στάσεις της ευρωπαϊκής τους περιοδείας. Μάλιστα μοιράζονται και ένα κοινό μέλος, το φοβερό drummer Alexei Rodriguez. Άλλα μέλη έπαιζαν/παίζουν και σε Trial, Strain, By a Thread κ.ά., οπότε δεν έχουμε να κάνουμε με πρωτάρηδες. Η πρώτη μου γνωριμία μαζί τους ήταν το live τους στη Βουδαπέστη, όπου και με ξετίναξαν. Οι τύποι έχουν τραγουδάρες + φοβερό performance. Το EP τους (σε μορφή κασέτας) με αντάμειψε πλήρως, νιώθω τυχερός που τους ανακάλυψα.

Τα τραγούδια είναι λίγα (5 συν ένα ιντερλούδιο) και σημαντικά. Καταρχήν σχηματίζεις μία εικόνα γι’ αυτούς από τα κείμενα που έχουνε -όπως και στο live, θέλουν να σου δώσουν να καταλάβεις ότι το συγκρότημα έχει ένα συγκεκριμένο concept. Η ιδέα του θανάτου και του εναπομείνοντος χρόνου είναι οι κύριες θεματικές τους. Πάθη, σχέσεις, πόνος, φόβος, πώς περιπλέκονται όλα αυτά στη ζωή μας, πόση σημασία τους δίνουμε, πώς μας ορίζουν; Επιδιώκουμε την αλλαγή ή περιμένουμε καρτερικά να έρθει η σειρά μας; Οι στίχοι τους είναι καλογραμμένοι και κατανοητοί. Οι ίδιοι λένε ότι είναι επηρεασμένοι από τον Ernest Becker (το βιβλίο του, “The denial of death” είναι το πρώτο που προτείνουν) και το Samuel Beckett. Πέρα από αυτούς βλέπεις αναφορές και σε Camus, Rusell και πολλούς άλλους -η χαρά όσων έχουν όρεξη και θέληση να διαβάσουν. Αν, πάλι, σας απωθεί το διάβασμα, προτείνουν και ταινίες και μουσική.

Με ένα τέτοιο βαρύ concept φυσικά οι Between Earth & Sky δε θα μπορούσαν να παίζουν χαρούμενη μουσική. Οι μελωδίες τους είναι δραματικές, ενώ η ερμηνεία του Bennick ανεπανάληπτη. Δεν ξέρω, ίσως είμαι ακόμα επηρεασμένος από το live, αλλά ο άνθρωπος έχει απίστευτη εκφραστικότητα. Βασικά είναι τόσο διαφορετικός από αυτά που ακούω συνήθως. Δεν γκαρίζει, φωνάζει με πάθος, μιλάει, σχεδόν rap-άρει, αλλά με πολύ ιδιαίτερο στυλ. Παθιάζεται και στο μεταδίδει άμεσα. Είναι λες και το βασανίζουν τα ερωτήματα που θέτει. Μεγάλο συν η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ άρθρωση και κατανοητή προφορά, πραγματικά σε βοηθάει.

Μουσικά, τα πράγματα είναι στο ίδιο υψηλό επίπεδο. Hardcore μοντέρνο, με τις ωραίες εναλλαγές του, λίγο από crust σε σημεία, πολύ καλή αίσθηση της μελωδίας, καθαρή παραγωγή. Δε φοβούνται να χώσουν ακόμα και πλάτες από πλήκτρα σε σημεία. Όλα τα τραγούδια είναι ποιοτικά, αλλά, ευτυχώς ή δυστυχώς, ένα βρίσκεται κάμποσα σκαλιά παραπάνω. Μιλάω για το “The spirit burial ground”, τραγούδι που με στοίχειωσε από τη στιγμή που το άκουσα live. Δεν το συνηθίζω να εκθειάζω μεμονωμένα κομμάτια, αλλά εδώ έχουμε ίσως το καλύτερο τραγούδι που έχω ακούσει εδώ και πολύ καιρό. Σας εξορκίζω να το ακούσετε, θα είναι ο λόγος που θα αγαπήσετε αυτήν τη  μπάντα. Ακόμα καλύτερα, βέβαια, πηγαίνετε εδώ και ακούστε όλο το EP. Αυτά, και να έχετε από κοντά τους δικούς σας!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s