Primordial/Agatus/Daylight Misery, 24/11, An Club

May 17, 2013

(Η ανταπόκριση αυτή γράφτηκε το 2012)

Η συναυλία των Primordial είχε ανακοινωθεί ήδη από την άνοιξη κι εγώ ΗΞΕΡΑ ότι θα ήμουν εκεί. Μετά από έναν καταπληκτικό δίσκο (”Redemption at the puritan’s hand”) και μετά από την κατατστροφική τελευταία συναυλία τους εν Ελλάδι (ο drummer δεν μπόρεσε να παίξει πάνω από 5 κομμάτια λόγω μέθης), ήθελα να δω κι εγώ από κοντά μία από τις (ομολογουμένως) λίγες μπάντες που σου βγάζουν τόσο έντονα το αγνό, HEAVY METAL συναίσθημα.

H βραδιά ξεκίνησε με τους Έλληνες Daylight Misery. Λίγο ατμόσφαιρα, λίγο από black metal riffs με heavy metal περυτίληγμα (ναι, Rotting Christ, σωστά καταλάβατε), το αποτέλεσμα δε μου έκανε και πολύ εντύπωση. Ο μέτριος ήχος επίσης δε βοήθησε.

Σειρά πήραν οι, σαφώς πιο ενδιαφέροντες, Agatus. Για πολλούς ένα cult όνομα στην ελληνική black metal σκηνή, οι Agatus ήταν και η έκπληξη της βραδιάς. Στη μόλις 5η (!) live εμφάνιση τους (πρώτη στη χώρα μας) οι τύποι μας έδωσαν τα μυαλά στο χέρι. Με τον καλύτερο ήχο της βραδιάς έπαιξαν κομμάτια με απόλυτα προσωπικό ήχο, black metal όσο βάρβαρο αλλά και μελωδικό πρέπει να είναι. Οι ”ελληνικές” επιρροές ήταν ενσωματωμένες τέλεια στα riffs τους και γενικά είχαν απίστευτες μουσικές ιδέες (πρώτη φορά τους άκουγα). Αρκεί να πω ότι πολλοί είχαν έρθει ΚΥΡΙΩΣ για Agatus, παρά για Primordial. Πραγματικά, δε νομίζω κάποιος να έμεινε παραπονεμένος απ’ την απόδοση τους.

Και κάπως έτσι φτάνουμε στους Primordial και το ”special set-list” που μας είχαν υποσχεθεί (σαν ανταμοιβή για τη μισερή συναυλία που είχαν δώσει πριν λίγα χρόνια). Το τι επακολούθησε όταν ανέβηκαν στη σκηνή, θα προσπαθήσω, κάπως, να το περιγράψω, αλλά είναι δύσκολο. Πραγματική ΛΑΤΡΕΙΑ από τον κόσμο που είχε γεμίσει το An σε σημείο ασφυξίας. Και όταν λέμε λατρεία, εννοούμε λατρεία. Απεγνωσμένες κραυγές, όλοι να προσπαθούν (και να καταφέρνουν) να αγκαλιάσουν τον Alan, όλοι να τραγουδάνε στίχους, ασταμάτητο headbanging και moshing, αρκετό crowdsurfing, γενικά η ατμόσφαιρα ήταν ΠΟΛΕΜΙΚΗ, όπως και τα τραγούδια των Primordial. Πραγματικά ο κόσμος αέβασε την απόδοση τους κάμποσα επίπεδα πιο πάνω. Βασικά οι Primordial πλέον είναι για Gagarin, όχι για An, τέτοιο όνομα έχουν γίνει.

Τώρα για τη μπάντα τι να πούμε; Έπαιξαν κομμάτια από (σχεδόν) ολόκληρη την πορείας τους στην εντέλεια. Ο Simon κορυφαίος, έσβησε μια για πάντα τις μνήμες της προηγούμενης συναυλίας. Μπάσο και κιθάρες μαγικές, αλλά το κλου της βραδιάς ήταν, προφανώς, ο Alan. Πέρα από τα φωνητικά του που ήταν τόσο καλά όπως μας έχει συνηθίσει στους δίσκους, η performance του ηταν το κάτι άλλο. Βαμμένος με τα χρώματα του διαβόλου (κοινώς corpsepaint) σε κοιτούσε μες στα μάτια, σε παρότρυνε να χτυπηθείς, σπάραζε, γενικά το ζούσε. Απολάμβανε τις αντιδράσεις του κόσμου και ζητούσε κι άλλο. Δεν έμεινε σε χλωρό κλαρί καθ’ όλη τη διάρκεια του live.

Το οποίο live των Primordial κράτησε περίπου 2 (!) ώρες, μιας και έπαιξαν 19 κομμάτια. Κυρίως έδωσαν βάση στα δύο τελευταία albums (έπαιξαν 5 κομμάτια από το καθένα), ενώ ξέχασαν εντελώς το ”Imrama” album, πράγμα που με ξενέρωσε λιγάκι, μιας και από ένα ”special set-list” περίμενα να ακούσω και κάτι από αυτό, ή το demo, ή το ”Storm before calm”, ρε αδερφέ, από το οποίο έπαιξαν μόνο ένα κομμάτι. Τουλάχιστο ανταμείφθηκα με 2 κομμάτια από το αγαπημένο μου album τους, το ”A journey’s end”. Αν ο ήχος ήταν και λίγο καλύτερος (ιδίως στα φωνητικά) θα μιλούσαμε για ένα ανεπανάληπτο live.

Set-list:
”No grave deep enough”
”Autumn’s ablaze”
”Lain with the wolf”
”Gallows hymn”
”Journey’s end”
‘Bloodied yet unbowed”
”The soul must sleep”
”As Rome burns”
”Traitor’s gate”
”The mouth of Judas”
”God’s old snake”
”The coffi ships”
”Sons of the Morrigan”
”Gods to the godles”
”Heathen tribes”
”The golden spiral”
”Empire falls”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s