Earth

May 1, 2013

(Το αφιέρωμα αυτό γράφτηκε το 2010)

Earth

Ναι, έχουν αναφερθεί πολλές φορές στα blogs από πολλούς, αλλά άλλη μία φορά δεν κάνει κακό. Όσο να ‘ναι παραμένουν ακόμα σχετικά άγνωστοι. Σαν τους Neurosis ένα πράγμα. Ολόκληρες γενιές από συγκροτήματα έχουν επηρεαστεί από αυτούς, δεκάδες γνωστές μπάντες τους αναφέρουν σαν μέντορες, σοβαρά μουσικά περιοδικά (ή μουσικοί δημοσιογράφοι) δε χάνουν ευκαιρία να τους αναφέρουν στις μάζες, αλλά παρ’ όλα αυτά, ελάχιστους θα βρεις να τους αναφέρουν στις πιο αγαπημένες τους μπάντες. Κρίμα κι άδικο, και γι΄αυτό πρέπει να αποκατασταθεί η τάξη.

Οι Earth είναι γαμάτοι γιατί καταρχήν ήταν πρωτοπόροι. Έπαιξαν κάτι που δεν έχει ξαναπαιχτεί, κάτι που η γενιά μας γνώρισε μέσω των Sunn O))). Το λεγόμενο drone. Κι όμως, αυτοί οι τύποι τα έπαιζαν αυτά στα early ’90s. Επίσης είναι γαμάτοι γιατί μέσα σε 5 full- length κατάφεραν να κάνουν πράγματα που άλλες μπάντες τα κάνουν σε 5 ζωές. Ποικιλία ήχων, εξέλιξη χαρακτήρα, αλλαγές πορείας. Τι καλύτερο; Π.χ. θες να μυήσεις έναν black-ά στο drone; Θα του δώσεις το ”Earth 2-special low frequency version”, μιας και δύσκολα θα βρει τέτοια απόγνωση και μινιμαλιστική σκατοψυχία στους black metal δίσκους του. Θες να γνωρίσεις το drone στον οπαδό των Planet of Zeus; Θα του πασάρεις το ”Pentastar-in the style of demons”, ένα δίσκο που ξεχειλώνει την έννοια ”stoner”. Θες να σοκάρεις τον μπαμπά σου που αρέσκεται σε Johnny Cash και Bob Dylan, για το πόσο σατανικά μπορούν να ακουστούν τα κλασικά αμερικάνικα country τραγουδάκια; Θα του αγοράσεις το ”HEX; or printing in the infernal method” και καθάρισες. Πάμε μια βόλτα να τα δούμε όλα:

”Earth 2-special low frequency version” (1993)

Υπέρβαρο ντεμπούτο -πράγματα που δεν είχαν ξανακουστεί μέχρι τότε. Μόνο 3 ”τραγούδια” αρκούν για να γνωρίσεις αυτόν τον περίεργο ήχο που ακούν λίγοι τελειωμένοι μουσικόφιλοι. Drone λέγεται.

”Phase 3-thrones and dominions” (1995)

Μου αρέσει πιο πολύ από το ντεμπούτο τους. Φανταστείτε τις ίδιες πατέντες (δηλαδή: feedback, feedback, feedback…) αλλά με κάποια ”μελωδικά”, θα λέγαμε σημεία, και γενικώς πιο ενδιαφέρουσες δομές. Τρομερός δίσκος.

”Pentastar-in the style of demons” (1996)

Μάλλον το αγαπημένο μου. Εδώ έχουμε το ”stoner” δίσκο των Earth, μία καταπληκτική δουλειά που σε κάνει να χάνεσαι όταν το ακούς. Μην το παραβλέψετε. Ίσως η πιο βατή δουλειά τους.

”HEX; or printing in the infernal method” (2005)

Εδώ έχουμε τον πιο περίεργο Earth δίσκο. Ακουστικό κατά βάση, αλλά η καΐλα και το σκότος παραμένει. Δύσκολο, αλλά γίνεται όπως βλέπουμε. Ξεχωρίζει σαν τη μύγα μες στο γάλα στη δισκογραφία τους, αλλά ενδείκνυται για στιγμές χαλάρωσης που ακολουθούνται από αυτοκτονία.

”The bees made honey in the lion’s skull” (2008)

Το τελευταίο τους album μέχρι στιγμής. Πήρε κάμποση δημοσιότητα, μάλλον επειδή η υπόθεση ”drone” έπαψε να είναι ασχολία 2- 3 συγκροτημάτων που αντέγραφαν (με την καλή έννοια) τους Earth. Εξωφυλλάρα, αλλά και τα τραγούδια είναι πολύ καλά. Ο ήχος είναι και γαμώ, οι δομές δεν κουράζουν, και είναι κάμποσο χαλαρωτικό. Οι Earth των ’00s, απλά.

Αυτά. Να σημειώσω ότι η μπάντα έχει ένα σκασμό από live albums, split- albums, E.Ps κλπ., οπότε άμα χωθείτε ψαχτείτε.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s