Συνέντευξη Amenra

February 19, 2013

Οι Amenra ήταν η έκπληξη των τελευταίων μηνών για εμένα. Βέλγοι ταγμένοι στον ήχο των Neurosis και άλλων post μεντόρων. Με αφορμή το απίστευτο “Mass V” επικοινωνήσαμε με τη φωνή της μπάντας, Colin. Επιφυλασσόμαστε στο άμεσο μέλλον για μία πλήρη παρουσίαση αυτής της ελπιδοφόρας μπάντας.

1.Δεν υπάρχουν πολλές συνεντεύξεις σας σε ελληνικά περιοδικά/webzines/sites, οπότε αν μπορείς δώσε μας όσες πληροφορίες για τους Amenra θεωρείς εσύ σημαντικές.

Amenra από το 1999. Είμαστε αυτό που θα ‘θελες να ξεχάσεις, αλλά δεν μπορείς. Είμαστε το πράγμα που σε πονάει περισσότερο.

2.Το “Mass V” με ξετίναξε, είναι ο λόγος που ασχολήθηκαν πιο εκτενώς με τους Amenra. Πώς το βλέπετε εσείς σε σχέση με τα προηγούμενα albums σας;

Ήταν το πιο δύσκολο για να το γράψουμε. Είναι αυτό που πήρε τα περισσότερα από εμάς…

3.Ξέρω ότι είστε χαρούμενοι που το “Mass V” κυκλοφόρησε από τη Neurot Recordings. Γουστάρετε άλλες μπάντες από το roster αυτής της εταιρείας;

Τις περισσότερες ναι.

4.Η συμμετοχή του Scott Kelly στο “Nowena | 9.10” ξεχωρίζει. Πώς συνέβη αυτό, εσείς του το ζητήσατε, αυτός άκουσε το τραγούδι και σας το πρότεινε, τι έγινε;

Του το ζητήσαμε και ήρθε στο studio όταν ηχογραφούσαμε. Έκανε solo περιοδεία εκείνο τον καιρό. Είμαστε πραγματικά χαρούμενοι για το αποτέλεσμα.  Ήταν τιμή μας.

5.Έχετε μία πολύ ωραία αισθητική, από τα εξώφυλλα και τα video μέχρι το site σας. Ποιος είναι ο βασικός δημιουργός αυτών των εικόνων, και πώς εμπνέεται;

Εγώ είμαι. Με τη βοήθεια του καλού μας φίλου στο Webecameaware. Όσον αφορά τα περισσότερα live visuals, αυτά έχουν δημιουργηθεί από το Mathieu, τον κιθαρίστα μας. Τραβήξαμε τα περισσότερα από αυτά ενώ ταξιδεύαμε. Η ζωή μας εμπνέει με πολλούς τρόπους. Ομορφιά.

6.Η μουσική σας είναι τόσο έντονη συναισθηματικά που σε στιγμές αγγίζει επίπεδο Neurosis (και αυτό είναι μεγάλο κοπλιμέντο!). Πώς αντέχετε να κάνετε πρόβες; Πώς δομείται ένα Amenra τραγούδι;

Παίζουμε εδώ και «αιώνες». Τζαμάρουμε. Και πετάμε τα περισσότερα που γράφουμε. Κρατάμε τα μέρη που είτε μας ανατριχιάζουν είτε μας συγκινούν. Ό,τι μας αγγίζει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

7. Πώς είναι η metal σκηνή στο Βέλγιο;  Υπάρχουν αξιόλογες μπάντες ή εταιρείες; Δώσε μας λίγες πληροφορίες.

Consouling Sounds, Hypertension Records, Smoke and Dust Records για να πούμε μερικές… Όσον αφορά μπάντες… TBHR, Oathbreaker, Syndrome, Hessian, Eleaonora, CHVE, Blind to Faith.

8.Τα live για σας είναι ένα είδος κάθαρσης; Δεν ανησυχείτε μήπως τα τραγούδια χάσουν την επιρροή πάνω σας εάν τα παίζετε κάθε μέρα;

Ποτέ δε θα τη χάσουν. Επειδή πήγασαν από την αλήθεια και από την προσωπική εμπειρία. Κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί ή να ξεχάσει τον αληθινό πόνο. Είναι μία κάθαρση, ναι. Μία απαλλαγή από τον πόνο.

9.Οι στίχοι σου είναι κοφτεροί σαν ξυράφι. Που βασίζονται;

Στη ζωή μου.

10.Ζείτε από τη μουσική σας; Εάν όχι, θα θέλατε να ζείτε ή πιστεύετε ότι αυτό στραγγαλίζει την αυθόρμητη έμπνευση;

Όχι, όλοι έχουμε full-time δουλειές για να ζήσουμε τις οικογένειες μας. Μπορεί να στραγγαλίσει το πάθος, ναι.

11.Το πρώτο σας album ήταν αρκετό διαφορετικό από τη μετέπειτα πορεία σας, σχεδόν hardcore. Πώς σας τη βάρεσε και αλλάξατε ήχο;

Δεν «αλλάξαμε» τον ήχο μας. Εξελιχθήκαμε σε κάτι μάλλον διαφορετικό. Τι μπορεί να θεωρείται «φυσιολογικό» μετά από 13 χρόνια; Ήμασταν ό,τι ήμασταν τότε, 18 χρονών, τώρα είμαστε στα 30 μας.

12.Πείτε μου μερικές μπάντες/βιβλία/ταινίες/προσωπικότητες που σας διαμόρφωσαν ώστε να  δημιουργήσετε τον ήχο των Amenra.

Ποτέ δε «δημιουργήσαμε» τον ήχο μας.

13.Ποιος είναι ο λόγος που κάθε album είναι και μία λειτουργία (mass);

Επειδή είναι απλές στιγμές προσωπικής στοχασμού, μία λειτουργία, αν θες.

14.Πες μας λίγα πράγματα για το βιβλίο “Church of Ra” που κυκλοφορήσατε το 2008.

Ήταν ένα είδος στοχαστικού ημερολογίου. Ένα φιλοσοφικό/ποιητικό έργο. Βασισμένο στην έμπνευση. Εικόνες/στιγμές/λέξεις/σκέψεις. Μία δοκιμή για να κάνει τα πράγματα λίγο πιο ξεκάθαρα για τους ανθρώπους.

15.Δε σας έχω δει ποτέ live. Είστε ανοιχτοί σε πειραματισμούς και jam-αρίσματα όταν είστε στη σκηνή (π.χ. να «ξεχειλώσετε» ένα συγκεκριμένο riff γιατί έτσι νιώθετε εκείνη τη στιγμή) ή είστε πιο «σφιχτοί»;

Διαφέρει. Είμαστε και τα δύο.

16.Τι θυμάστε από την τελευταία φορά που ήρθατε Ελλάδα; Υπάρχουν πλάνα να περάσετε ξανά από εδώ;

Η Ελλάδα είναι και γαμώ (σ.σ. «Greece is always a blast», για την ακρίβεια). Την τελευταία φορά ο φίλος και roadie μας έκανε ένα COR (σ.σ. Churh of Ra, υποθέτω) τατουάζ στο ξενοδοχείο μας στη μέση της νύχτας. Ευχαριστούμε, Έλενα! Η καλύτερη εμπειρία μας από περιοδεία είναι η πρώτη φορά που ήρθαμε Ελλάδα.

17.Τέλος, τι σημαίνει Amenra;

Η ζωή έρχεται με όλες τις καταστάσεις της. Καλές και κακές. Δέξου την όπως είναι. Βούτα μέσα της. Με το κεφάλι πρώτο.  Χωρίς ενδοιασμό.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s