Twilight

February 16, 2013

Twilight

Το όνομα ίσως να μη θυμίζει κάτι στους περισσότερους, αλλά κάποιες φάτσες στη φωτογραφία σας φαίνονται γνώριμες, έτσι δεν ειναι; Αριστερά με το περίεργο μούσι ο τυπάς των Minsk (αυτό το μούσι δεν το ξεχνάς), δίπλα του ο παρανοϊκός τύπος που κρύβεται πίσω από τις μπάντες Leviathan/Lurker of Chalice (έκαστος από τις καλύτερες αμερικάνικες black metal μπάντες της προηγούμενης δεκαετίας), παραδίπλα ο ο ιδιοκτήτης της Hydra Head Records (αιωνία της η μνήμη) και mainman των Isis (αιωνία τους η μνήμη), ενώ στην άκρη, ο ξανθομπούμπουρας, είναι αυτός που έγινε γνωστός στο πλατύ κοινό με το ”Assassins: black meddle Pt. I”. Ναι, καλά καταλάβατε, οι Twilight είναι άλλο ένα super-super-super-group (πιο super πεθαίνεις), ένα υγρό όνειρο των black metallers και όσων αρέσκονται σε heavy (ακουστικά και ”ψυχολογικά”) ακούσματα. Ας τα πάρουμε απ’ την αρχή, όμως…

”Twilight” (2005)

O πρώτος, ομώνυμος δίσκος αυτού του project κυκλοφόρησε το 2005, και όσοι slugde-άδες ήδη google-άρετε ”twilight 2005 download”, σταματήστε τώρα, ο αγαπημένος σας Aaron Turner δεν παίζει εδώ. Σε αντίθεση με το πειραματικό, δεύτερο album τους, στο ντεμπούτο τους οι Twilight (by the way, πόσο χάλια όνομα;) δεν προσφέρουν τίποτε άλλο πέρα από καταθλιπτικό (λέγεται και ”suicidal”), μονόχνωτο black metal. Τα blast-ίδια δίνουν και παίρνουν, οι (παραμορφωμένες) φωνές έρχονται από το υπερπέραν και σε τρομάζουν, τα μελωδικά περάσματα (είναι πολλά) είναι ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΑ και σου σηκώνουν την τρίχα. Πραγματικά, όταν οι ταχύτητες χαμηλώνουν είσαι έτοιμος να πάρεις το ξυράφι. Μα, περιμένατε τίποτα άλλο από αυτήν τη σύναξη ατόμων; Malefic από Xasthur, Azentrius από Nachtmystium, Tim Lehi από Draugar, Ν. Imperial από Krieg και Wrest από Leviathan. Ε, το αποτέλεσμα δε θα ‘ταν και πολύ χαρούμενο, και πολύ χαιρόμαστε για αυτό (αντίφαση, αλλά anyway). Το ”Twilight”, λοιπόν, είναι ένα ΕΞΟΧΟ black metal album της προηγούμενης δεκαετίας, ένας δίσκος που επιβεβαίωσε τους δημιουργούς του. Οι συνθέσεις (με εξαίρεση, ίσως, 1-2 κομμάτια) είναι όλες μία και μία, χωρίς κοιλιά, η παραγωγή όσο θορυβώδης και ”υπόγεια” πρέπει (χωρίς να θάβονται οι μελωδίες), ενώ απ’ τα κύρια ατού του album θα έλεγα ότι είναι τα φωνητικά, αλλά και το drumming.

”Monument to time end” (2010)

Για τον επόμενο δίσκο η ”τριάδα” των Twilight (Azentrius/N. Imperial/Wrest) πλαισιώθηκε από sludge-άδες, όχι από black-άδες. Ο Aaron Turner των Isis, o Sanfond Parker των Minsk και ο Stavros Giannopoulos των Atlas Moth αποφάσισαν να βαρύνουν ακόμα πεισσότερο το κατάμαυρο κλίμα των Twilight. Ως εκ τούτου, στο ”Monument to time end” έχουμε μία, στην ουσία, καινούρια μπάντα, πράγμα που πρέπει να χαροποίησε τους ακροατές της Southern Lord και όλου αυτού του παρεμφερή ήχου, και μάλλον απογοήτευσε τους old-school blacksters. Όσο για εμάς, που γουστάρουμε πειραματισμούς και διαφοροποιήσεις από album σε album, προφανώς και ΛΑΤΡΕΨΑΜΕ το ”Monument to time end”, όπως κάναμε και με το ”Twilight”. Παραγωγή καθαρή, βιομηχανικοί ήχοι σαν πινελιές, ακόμα περισσότερες μελωδίες, doom και sludge περάσματα, φοβερή ατμόσφαιρα. Το εναρκτήριο 9-λεπτο ”The cryptic ascension” σε προδιαθέτει για το που θα κινείται το album, το ”Convulsions in wells of fever” (τι τίτλος!) στο επιβεβαιώνει και συνθέσεις όπως το ”Red fields” και ”Negative signal omega” σε σημαδεύουν. Ξανά το album κάνει κοιλιές σε σημεία (κάπου το ”παρατραβάνε”), αλλά γενικά κινείται πάλι σε πολύ υψηλά επίπεδα. Εννοείται ότι όσοι γουστάρουν αυτοκαταστροφικά ακούσματα τύπου Minsk, Neurosis, Isis το τσεκάρουν άμεσα. Ο ήχος του ”Monument to time end” θα σας παγιδέψει. Ας ελπίσουμε ότι το επόμενο album δε θα αργήσει πάλι 5 χρόνια.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s