The Howling Wind

February 10, 2013

(Το αφιέρωμα αυτό γράφτηκε το 2011)

The Howling Wind

Πόσο καιρό έχετε να ακούσετε ένα συγκλονιστικό black metal δίσκο; Προσοχή: όχι έναν πολύ καλό, όχι έναν εξαιρετικό, μιλάω για έναν black metal δίσκο που σας χάρισε ανατριχίλες επιπέδου ”De principii evangelikum” ή ”Maranatha”. Ε λοιπόν εγώ το έπαθα αυτό χτες με το δεύτερο δίσκο των Howling Wind, γι’ αυτό και ΠΡΕΠΕΙ να το διαδώσω όπου μπορώ. Αλλάς ας τα πάρουμε από την αρχή…

Οι Howling Wind είναι το πνευματικό παιδί του τεράστιου Ryan Lypinsky (aka Killusion), δηλαδή του ατόμου που κρύβεται (κρυβόταν, μάλλον) πίσω από τους Thralldom και τους Unearthly Trance. Οι Howling Wind ουσιαστικά είναι η συνέχεια των Thralldom, δηλαδή συνεχίζουν τους black metal οραματισμούς του Killusion. Ο πρώτους τους δίσκος κυκλοφόρησε το 2007, με όνομα ”Pestilence & peril”.

Ένα πάρα πολύ αξιόλογο ντεμπούτο, ένας πολύ καλός δίσκος. Ανάμεσα σε noise/ambient σφήνες, ο Killusion εξαπολύει πραγματικά βάναυσες επιθέσεις black metal, που ξεχωρίζουν γιατί διαφέρουν από το σωρό. ΟΚ, σε σημεία οι ομοιότητες με τα παλιά Darkthrone δυστυχώς δε λείπουν (όπως στο ”Sin continuum”), και η αλήθεια είναι ότι στην αρχή φοβήθηκα ότι ο δίσκος δε θα ήταν κάτι το φοβερό. Αλλά οι εντυπώσεις αλλάζουν κάπου στη μέση του album, όταν οι Howling Wind αρχίζουν να αφήνουν τα blastbeats προς χάρη αργότερων ρυθμών, και τη συνηθισμένη black metal riff- ολογία προς χάρη περίεργων μελωδιών. Παραδείγματα; Τα ”Forced into the pits of technology” και ”Stealth engencis” για να πούμε κάποια. Ιδίως το πρώτο είναι σχεδόν εφιαλτικό. 10 λεπτά ατμοσφαιρικού (όχι φλώρικου) black metal με riffs που δεν ακούμε συχνά. Σίγουρα το καλύτερο κομμάτι του δίσκου. Εκτός από αυτό, και στα υπόλοιπα κομμάτια βρίσκουμε αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο σύνθεσης του Lypinsky, με έμφαση στη δημιουργία μίας έντονης ατμόσφαιρας. Η παραγωή βοηθάει στο όλο κλίμα, είναι βρώμικη όσο πρέπει, αλλά ”ζεστή” καμία σχέση με την ψυχρότητα των νορβηγών για παράδειγμα (α, δεν το αναφέραμε; Οι Howling Wind είναι αμερικανοί). Τα φωνητικά ακούγονται αρκετά παραμορφωμένα, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα.

Συνολικά έχουμε να κάνουμε με ένα δίσκο που δε θα αφήσει ασυγκίνητους τους black metal- άδες, αλλά που δεν προμυνήει με τίποτα την ποιότητα του επόμενου βήματος του συγκροτήματος.

2010 και ”Into the cryosphere”, και μάλλον έχουμε τον πρώτο από τους καλύτερους black metal δίσκους που θα βγουν αυτήν τη δεκαετία (ΟΚ, υπάρχει και το ”Paracletus”, αλλά δεν το έχω ακούσει ακόμα). Τι με κάνει να το λέω αυτό; Απλά βάλτε το C.D. να παίζει και θα καταλάβετε γιατί. Από το εναρκτήριο κομμάτι φαίνεται ότι εδώ υπάρχει κάτι που θα μείνει στην ιστορία. Με παραγωγή- υπόδειγμα, ρυθμούς που κολλάνε στο νου σου, φωνητικά απίστευτα ποιοτικά, riff τόσο εμπνευσημένα, δεν μπορούμε παρά να μιλάμε για ένα αριστούργημα. Βασικά ο δίσκος χαρακτηρίζεται και από ένα concept: ο Killusion συνέθεσε το κάθε κομμάτι σκεπτόμενος ότι βρίσκεται μόνος του στην ανταρκτική. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που θα περίμενε ο καθένας: εφιαλτικό ψύχος, μοναξιά, απελπισία. τα φωνητικά έχουν δυναμικές, ποικίλουν και φτάνουν και το συναίσθημα. Ένα μεγάλο συν είναι οι lead κιθάρες, που πολλές φορές παίρνουν τον πρώτο ρόλο και πραγματικά απογειώνουν το κομμάτι, ένα στοιχείο που μου άρεσε πολύ στους Howling Wind. Οι ρυθμοί είναι το κάτι άλλο, και μάλιστα ο Killusion έχει πει σε συνέντευξη ότι έγραψε τη μουσική ΠΑΝΩ στα drums. Ξεχάστε τα blastbeats που συνηθίζονται σε black metal δίσκους, έχουμε επί το πλείστον mid- tempo ρυθμούς, που είναι και οι αγαπημένοι μου. Φυσικά οι τύποι δεν ξεχνάνε να τα σπάνε που και που, όπως στο ”Ice cracking in the abyss”. Αλλά νομίζω ότι η ιδιαιτερότητα τους είναι σε κομμάτια όπως το ΤΡΟΜΕΡΟ ”Impossible eternity”. Με κάτι τέτοια κομμάτια μπορεί να προσκυνήσει ο κάθε μουσικόφιλος. Neurosis- ικό, με έντονες μελωδίες, συναισθηματικό, επικό. Οι τύποι το majestic το έχουν στο τσεπάκι τους. Δε θέλω να πω περισσότερα για αυτό το album, ακόμα το ακούω με πολύ όρεξη και θαυμασμό. Γνώμη μου είναι ότι το ”Into the cryosphere” είναι ένας απαραίτητος δίσκος, ένας δίσκος που δείχνει που βρίσκεται η extreme μουσική εν έτη 2010. Τώρα είμαι ακόμα στη φάση που θέλω να τον ακούω συνέχεια και συνέχεια, βασικά θέλω να test- άρω τι επιρροή έχει σε κάθε κατάσταση, π.χ. το βράδυ ή σε κρύο.

Πέρα από αυτά τα 2 album οι Howling Wind έχουν βγάλει και 2 E.P., τα οποία φυσικά αξίζουν να ακουστούν από κάθε φανατικό. Το πρώτο έχει το φοβερό τίτλο ”A tyrannical deposit in the doctrine of the soul” E.P. και περίεχει δύο τραγούδια. Μία διασκευή σε Darkthrone (που τους ήρθε κουτί) και την ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ομώνυμη σύνθεση, ένα από τα καλύτερα Howling Wind τραγούδια κατά τη γνώμη μου.

Νομίζω ότι η ποιότητα ξεχωρίζει ήδη από τα πρώτα riffs.

To δεύτερο E.P. του συγκροτήματος περιέχει και αυτό δύο κομμάτια, και ονομάζεται ”Mortuary/Laboratory”. Κατατονικό, στοιχειωμένο. Μπορείτε να ακούσετε και τις δύο συνθέσεις στο εξής clip- άκι:

Νομίζω ότι και εδώ φαίνεται ο προσωπικός ήχος του συγκροτήματος. Οι τύποι έχουν την ικανότητα να συνθέτουν black metal με βαρύ και αργό ήχο, σχεδόν doom. Η ατμόσφαιρα παραμένει 100% black metal, και οι παραλληλισμοί με τους Darkthrone του ”Panzerfaust” μπορύν κάπου εδώ να αρχίσουν. Είναι λες και ο Lypinsky πήρε αυτήν την κληρονομιά και έφτιαξε κάτι 100% πιο επικό και μελαγχολικό. Δηλαδή εκεί που μπαίνουν οι lead κιθάρες στο ”Mortuary” νομίζεις ότι ακούς κάτι το πραγματικά ξεχωριστό. Ο τύπος είναι μεγάλος συνθέτης, έχει χάρισμα.

Δεν ξέρω για σας, εγώ πάντως βρήκα το δισκοπότηρο μου για τους επόμενους μήνες. Οι γνωστοί- άγνωστοι ξέρετε τι να κάνετε (αν δεν το έχετε κάνει ήδη), οι υπόλοιποι νομίζω ότι εδώ θα βρείτε κάτι special που ίσως σας χαρίσει νέες εμπειρίες.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s