Ατοπία ”Ατοπία” (2012)

February 10, 2013

Ατοπία ”Ατοπία” (2012)

Οι Ατοπία κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους το Νοέμβρη που μας πέρασε και πάνω που γουστάραμε μάθαμε ότι… η μπάντα δεν υφίσταται πλέον. Αδικία, φοβάμαι ότι το album θα περάσει στα ψηλά, αλλά ας κάνουμε μία προσπάθεια εδώ να περισώσουμε ό,τι μπορούμε…

Καταρχήν με το που έμαθα ότι εδώ παίζουν μέλη από Ανατέλλων Τρόμος και Straightjacket Fit, λέω: ”εδώ είμαστε”. Έπεσα έξω. Το album είναι πολύ, ΠΟΛΥ καλύτερο απ’ ό,τι περίμενα, βασικά τόσοι μήνες μετά και ακόμα μου ακούγεται τέλειο! Δε μιλάμε για ενθουσιασμό, δηλαδή, εδώ υπάρχει ουσία στα τραγούδια!

Το στυλ τους δεν είναι και δύσκολο να το μαντέψει κανείς. Το αγαπημένο crust/hardcore που μάθαμε από τους Ανατέλλων Τρόμος, τους Ανάσα Στάχτη και άλλες κλασικές ελληνικές μπάντες, διανθισμένο από ένα πανέμορφο βιολί και διπλά φωνητικά. Προσωπικά εδώ διακρίνω και τα δύο μεγαλύτερα ατού του album, μιας και το μεν βιολί ομορφαίνει απίστευτα τις κιθαριστικές επιθέσεις (πάντα το λάτρευα ούτως ή άλλως σε αυτό το είδος της μουσικής), τα δε φωνητικά ανεβάζουν επίπεδα το δίσκο. Πορωτική εκφορά των λέξεων (δεν είμαι εγώ καμένος, πάντα έχουν σημασία αυτά), ωραίες εναλλαγές και ποιητικοί στίχοι. ”Τρόμος είναι ο τοίχος κενός πίσω σου, όταν κοιτάς τον καθρέφτη”, τι συζητάμε τώρα; Στο ”Παιχνιδούπολη” ανατριχιάζεις από τη διαστροφή που υπάρχει (ακόμα και από το πώς μουγκρίζουν τις λέξεις), στο ”Μια στιγμή” σου δημιουργούνται εικόνες και στο refrain του ξεσπάς. Πραγματικά ΚΑΘΕ τραγούδι έχει από κάτι το κορυφαίο, είτε είναι το refrain του, είτε κάποιος στίχος, είτε κάποια κιθαριστική μελωδία. Να σημειωθεί εδώ ότι η μουσική τους δε βασίζεται τόσα στα d-beat, όσο σε πιο hardcore, ακόμα και metal, φόρμες. Η εισαγωγή του ”Σιχαίνομαι” είναι καρφι Annihilator π.χ, οι thrash-άδες θα γουστάρουν. Όσον αφορά την παραγωγή… απλά αγγίζει το τέλειο, από τους καλύτερους ήχους που έχω ακούσει σε ελληνικό δίσκο.

Φυσικά δεν μπορώ να μην αναφέρω ότι οι Ατοπία δίνουν το album τους με ελεύθερη συνεισφορά (σε μία πολύ καλή digipack συσκευασία), ενώ στο blog τους μπορείς να το κατεβάσεις ελεύθερα σε πολύ καλή ποιότητα (http://atopia2012.blogspot.gr/). Στον καιρό όπου όλα καταρρέουν κάποιοι επιμένουν ακόμα να ψηλαφίζουν έναν κόσμο διαφορετικό.

Advertisements

4 Responses to “Ατοπία ”Ατοπία” (2012)”

 1. asdk Says:

  Ωραίο review αλλα δεν υπάρχει crust εκει μέσα ρε φίλε (btw ουτε τους Ανατέλλων Τρόμος, Ανάσα Στάχτη δεν τους λες crust) . Προς το μεταλ γέρνει,κατα πολύ θα λέγα,δεν ειναι του γούστου μου.Πάντως θα συμφωνήσουμε στα περι παραγωγης.

  • leperjesus Says:

   Ναι, σίγουρα είναι περισσότερο metal, αλλά πιστεύω ότι έχει και τις crust-ιές του, όχι μόνο όταν χώνει d-beat, αλλά και από άποψη μελωδιών, βιολί κλπ.

   Το ίδιο πάνω-κάτω πιστεύω και για Ανάσα Στάχτη και λοιπούς, θα έλεγα ότι ο ήχος τους είναι αυτό που λέμε ”ελληνικό 90’s crust”, αν και προφανώς το metal στοιχείο είναι εμφανές. Ήταν ήχος με ιδιομορφίες, σίγουρα δεν είναι σαν το καθαρό neocrust τύπου Επιθανάτιος Ρόγχος π.χ., αλλά δε μου πάει η καρδιά να το ονομάσω και metal.

 2. asdk Says:

  Κοίτα τώρα χθες είπα να κάτσω να το ακόυσω ποιο προσεκτικά μια και ειμαι σε mood να ακόυω διάφορα πραγματάκια απο διαφορετικές σκηνές,είδη κτλ. Στο ψητό τώρα,μετά απο 2-3 ακροάσεις μου θυμισαν πολύ έντονα τους Ανάσα Στάχτη ανα σημεία (οι κιθάρες πχ) πάντως κραστιλα δεν βρηκα,ίσως λίγο στα σημεία με το βιολί οπως είπες και ο ίδιος.

 3. tzili Says:

  Γενικά καλό album με σχετικά δυνατή παραγωγή. Να προσθέσω μιας και τους έχω δει ότι έπαιζαν και άτομα απο Reality Bites, Avgrund Livet, Swartz and Anger και Τελευταίως αιώνας


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s