Sarabante “Remnants” (2011)

February 6, 2013

(Το review αυτό γράφτηκε το 2011)

Sarabante “Remnants” (2011)

Θυμάστε τη συνέντευξη του Ηλία των Sun of Nothing; Σε μία ερώτηση σχετικά με τη δημιουργική έκρηξη της ελληνικής metal underground σκηνής (με αφορμή τους δίσκους και τη στάση των Agnes Vein, Universe 217 κ.ά.) ο Ηλίας ανάμεσα σε άλλες μπάντες αναφέρει και τους Sarabante. Οι οποίοι (μετά από χρόνια συναυλιών και δουλειάς) επιτέλους κυκλοφορούν τον πρώτο τους δίσκο.

Κυρίες και κύριοι, εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα ΔΙΑΜΑΝΤΙ, και καλά θα κάνετε να το ακούσετε τώρα, την ώρα που συμβαίνει. Οι Sarabante κυκλοφορούν έναν crust ογκόλιθο, ένα δίσκο που (πιστεύω πως) θα χώσει πολλούς μεταλάδες στο εν λόγω ιδίωμα. Οι ήδη υποψιασμένοι και πιστοί οπαδοί απλά θα δικαιωθούν για τις επιλογές τους.

Γιατί θα γουστάρετε αυτόν το δίσκο:

1. Για τα riffs του. Μιλάμε για ένα ΣΚΑΣΜΟ από υπερ-πορωτικά riff. Το πρώτο κομμάτι π.χ. Από την αρχή μέχρι το τέλος δίνει ρεσιτάλ. Και οι black-άδες, προσέξτε την ηχητική συγγένεια που παίζει μεταξύ crust και black. Ουσιαστικά μιλάμε για παρόμοια ιδιώματα. Απλά σκεφτείτε όπου υπάρχουν d-beat ρυθμοί να υπήρχαν blastbeats.

2. Για το συναίσθημα που βγάζει. Αγνό, επαναστατικό, ειλικρινές. Ντεμπούτο crust μπάντας, άρα ξέρεις ότι μέσα σου θα νιώθεις αυτό το αίσθημα ”θέλω να βγω έξω και να τα σαρώσω όλα μαζί με άλλους!”. Παίρνεις δύναμη, πως το λένε.

Πραγματικά, εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με άλλον έναν extreme δίσκο της σειράς. Παίζει έμπνευση εδώ. Fillers ούτε για δείγμα. Όταν ακούσετε το ”Για πάντα νύχτα” θα εύχεστε ΚΑΘΕ instrumental ιντερλούδιο να ήταν τόσο ουσιώδες. Ξεκινάει με ένα πανέμορφο ακουστικό θέμα και εξελίσσεται σε ένα βαρύ, μελαγχολικό πράγμα που θυμίζει τις δυναμικές των Neurosis. Όταν ακούσετε το κλείσμο του ”Those that break, those that hold” θα μείνετε με το στόμα ανοιχτό, για τόσο ταλέντο μιλάμε. Στο ”Blindfold” θα υποκλιθείτε στα πιο συγκλονιστικά 1:49 δευτερόλεπτα που θα ακούσετε φέτος. Το ”Do you feel safe?” ψαρώνει με τον εμβατηριακό ρυθμό του, και τελικά δικαιώνει την επιλογή της μπάντας να κλείνει το album. Στο ”Fading future” θα αναφωνήσετε ”μα πόσες riff-άρες έχει πια αυτός ο δίσκος;” και ”πως γίνεται να είναι κάτι τόσο κοντά και στο punk και στο metal”; Το ”Rain of shame” τα σαρώνει όλα με το μελωδικό κάτι-σαν-solo του.

Κάπως έτσι μπορούμε να πούμε για κάθε κομμάτι του ”Remnants”. Ο δίσκος είναι τίγκα στις θλιμμένες, οργισμένες μελωδίες, σοβαρός και επικός. Συγκινητικός, αλλά όχι φλώρικος. Βαρύς μέχρι εκεί που πρέπει, μελωδικός όσο το θέλουμε.

Όπως καταλαβαίνετε, έχουμε ένα αποτέλεσμα πολύ κοντινό σε μπάντες όπως οι Tragedy π.χ. Δηλαδή crust των τελευταίων χρόνων. Μουσική που περικλείει ό,τι ακριβώς γουστάρω, εναλλαγές αργών και γρήγορων ρυθμών, στιχάρες, riffs, μελωδίες.

Νομίζω έχουμε να κάνουμε με έναν από τους καλύτερους δίσκους της χρονιάς. Δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερο δίσκο σαν εισαγωγή στο crust. Πάρτε το ρίσκο.

Υ.Γ. Προσωπικά δε (θέλω να) δίνω και τόση σημασία σε τέτοια πράγματα, αλλά το αναφέρω επειδή σε κάποιους ίσως κάνει κλικ: ο δίσκος κυκλοφόρησε από τη Southern Lord (εταιρεία των Pelican, Sunn O))), Khanate, Wolves in the Throne Room, Xasthur κ.ά.).

Υ.Γ.2 To ”Those that break, those that hold” είναι εμπνευσμένο (και εν μέρη μεταφρασμένο) από το ποίημα της Κατερίνας Γώγου ”Σ’ όσους σπάσανε, σ’ όσους κρατάνε”:

Κουρελιασμένοι απ’ τ’ αγριεμένα κύματα
πεταμένα υπολείμματα για πάντα από δω και μπρός
στο σκοτεινό θάλαμο της γης
με ισκιωμένο το μυαλό
απ’ το ξέφρενο κυνηγητό
της ασάλευτης πορείας των άστρων
οι τελευταίοι
απόθεσαν το κουρασμένο κεφάλι τους
θυσία
στην τελετουργία των ανεμοστρόβιλων καιρών.
Κι άνθρωποι δεν υπήρχανε.
Κι ένα άσπρο χιόνι σιωπής
σκέπασε οριστικά τις βυθισμένες πόλεις…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s