Porcupine Tree/Brain Cell, 10/09, Principal Club, Θεσσ/νίκη

February 6, 2013

(Η ανταπόκριση αυτή γράφτηκε το 2010)

Για αρχή να πω ότι πριν πάω στο live το μόνο που είχα ακούσει από Porcupine Tree ήταν η δισκάρα ”In absentia”. Κοινώς, πήγα στο live κάπως ”στην τύφλα”, ούτε τραγούδια ήξερα, ούτε ιδιαίτερες προσδοκίες να ακούσω το ένα κομμάτι ή το άλλο είχα κλπ.

Και να τι έγινε λοιπόν:

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας και μετά το τέλος της, οι μόνες φράσεις που έλεγα ήταν αυτές (απ’ ό,τι θυμάμαι): ”η τελειότητα η ίδια”, ”δε γίνεται να είναι ΤΟΣΟ καλοί”, ”ΕΤΣΙ πρέπει να παίζει κάθε μπάντα”, ”ένα από τα καλύτερα live που έχω δει”, ”αυτό που βλέπουμε τώρα θα το θυμόμαστε για πολύ καιρό” κ.ά. Επίσης μετά το τέλος ήθελα να στείλω μήνυμα στον Mple και να του γράψω: ”ΤΙ ΗΤΑΝ ΑΥΤΌ ΠΟΥ ΕΙΔΑΜΕ;”. Παιδιά, τέτοια πράγματα δεν έχω γράψει/πει για κανένα live, οπότε απλά δεν μπορείτε να φανταστείτε για ΤΙ πράγμα μιλάμε. Η εμπειρία ήταν εξωπραγματική. Αλλά να τα βάλουμε σε μια σειρά:

Πρώτα βγήκαν οι έλληνες Brain Cell. Μουσικά ΠΟΛΥ απολαυστικοί, έπαιξαν και διασκευή σε Porcupine Tree, και γενικώς η ώρα πέρασε πολύ ωραία. Βέβαια ο τραγουδιστής κάτι πρέπει να κάνει με τη φωνή του όταν μιλάει στο κοινό.

Και στη συνέχεια βλέπουμε τη σκηνή να ετοιμάζεται για την μπαντάρα. Να 5- 6 κιθάρες, ένα μικρό πιανάκι μπροστά, κάτι θεώρατα drums πιο πίσως, κάτι keyobards πιο εκεί, γενικώς όλα έδειχναν ότι θα βλέπαμε κάτι ΠΟΛΥ καλό. Πλάκα είχε και η σκούπα που έβαλε η τύπισσα (μάλλον επειδή ο Wilson παίζει ξυπόλυτος). Α, επίσης εγώ έμεινα με ανοιχτό το στόμα όταν είδα τα πετάλια τους. Anyway, με το που βγαίνουν αρχίζει όλο αυτό που σας περιέγραψα παραπάνω. Ο ήχος; Ο ΟΡΙΣΜΟΣ του τέλειου. Μάγκες, ήταν σαν να ακούς το C.D. Τέτοιο πράγμα ΔΕΝ έχω ξανακούσει σε συναυλία στη ζωή μου. Αντιδράσεις κοινού; Οι καλύτερες δυνατές. Sing- along όταν το ζήταγε ο Wilson, ξέφρενος χορός σε άλλες στιγμές, απεγνωσμένες κραυγές να ακούγονται όταν έπαιζαν κανά παλιό κομμάτι και το χειροκρότημα απλά δεν μπορούσε να σταματήσει. Απόδοση της μπάντας; Όποιος ήταν εκεί, απλά έμεινε με ανοιχτό το στόμα. Τι να πω για drummer και μπασίστα ειδικά; Ρε, προσέχατε τι έπαιζαν τα άτομα ΑΝΕΤΟΤΑΤΑ; Και όλα αυτά χωρίς στιγμή να πέσουν σε άκρατους μουσικούς αυνανισμούς. Άκουγες ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ με όλη τη σημασία της λέξης. Set- list; Οι Αθηναίοι πρέπει να αφήνιασαν, γιατί σε εμάς έπαιξαν ακόμα περισσότερα παλιά κομμάτια. Όπως είπα εγώ μόνο ένα C.D. έχω ακούσει (από το οποίο έπαιξαν 3 κομμάτια), οπότε όλα τα άκουγα για πρώτη φορά. Και, πώς γίνεται, όλα μου φαίνονταν απίστευτα τέλεια. Άλλα πλησίαζαν την ψυχεδέλεια, άλλα ήταν βαρυμεταλλικά, άλλα μπαλαντοειδή, τι να λέμε τώρα. Οι Porcupine Tree για παραπάνω από 2 ώρες μας έδωσαν τα μυαλά στο χέρι. Είδαμε μία συναυλία που δε νομίζω εγώ προσωπικά να ξεχάσω ποτέ. Άνετα μέσα στις 3 καλύτερες που έχω δει ποτέ, που να τους άκουγα κιόλας πιο πριν δηλαδή.

Α, και κάτι άλλο. Ίδια μέρα έπαιζαν οι Placebo στην πόλη. Το εισητήριο έκανε 40 ευρώ (αν θυμάμαι καλά), οι τύποι έπαιξαν για 50 λεπτά και με το που αποχώρησαν ο κόσμος άρχισε να πετάει μπουκάλια στη σκηνή. Οι Porcupine Tree είχαν το μισό εισητήριο από αυτούς και έπαιξαν πάνω από 2 ώρες. Nice choice όποιος προτίμησε τους Placebo.

Γενικά, πάντως, η μπάντα μάζεψε ΠΟΛΥ κόσμο αν σκεφτείς ότι την ίδια μέρα στην πόλη είχε άλλα 2 live που μάζεψαν επίσης κόσμο (Placebo και Θανάσης Παπακωνσταντίνου). Πιο πολύ κόσμο από Anathema είχε. Α, και στην Αθήνα που έπαιξαν μαζί (Anathema & Porcupine) οι δεύτεροι τους έσβησαν τους Anathema, λένε. Δε μου φαίνετε περίεργο.

Set- list:
”Occam’s razor”
”The blind house”
”Great expectations”
”Kneel and disconnect”
”Drawing the line’
”Open car”
”Lazarus”
”Russia on ice”/”Anasthetize” medley
”Time flies”

”The start of something beautiful”
”The sound of muzak”
”Even less”
”Stars die”
”Way out of here”
”Sleep together”

”Blackest eyes”
”Trains”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s