Metal + Art

February 6, 2013

(Το αφιέρωμα αυτό γράφτηκε το 2010)

Η ιδέα αυτή μου ήρθε τις προάλλες και η αλήθεια είναι ότι είναι λίγο περίεργη. Δεν είμαι καθόλου ειδικός με αυτά τα καλλιτεχνικά, αλλά μου άρεσε η ιδέα να κάνω ένα search σχετικά με διάσημους γραφίστες (δεν ξέρω καν αν έτσι λέγονται) που κόσμησαν metal (και όχι μόνο) εξώφυλλα. Μου άρεσε σαν ιδέα γιατί τόσα χρόνια παρατήρησα ότι πολλά ονόματα π.χ. έχουν ταυτιστεί με ένα συγκεκριμένο ήχο, άλλα ονόματα έχουν ένα συγκεκριμένο στυλ και δουλεύουν με όλων των ειδών τις μπάντες κλπ. κλπ. Έχει ψωμί το πράγμα δηλαδή. Φυσικά ανάμεσα στα τόσα εξώφυλλα που ακολουθούν έχω βάλει και τις απαραίτητες μουσικές σφήνες από το Youtube. Ίσως αργεί κάπως η σελίδα να φορτώσει, αλλά αυτό είναι λογικό. Μην περιμένετε αναλύσεις πάνω σε χρώματα, σκιές και τέτοια, ε. Κάνω απλώς μία επιφανειακή παρουσίαση κάποιων που σχεδίασαν διάσημα metal εξώφυλλα ή εξώφυλλα που μου άρεσαν τέλος πάντων.

Ονόματα που αξίζει να θυμόμαστε:

Larry Carroll
O Larry Carroll είναι σχετικά άγνωστος στο ευρύ κοινό και ούτε έχει ασχοληθεί τόσο πολύ με το metal ήχο. Τον αναφέρουμε εδώ για ένα και μόνο λόγο: ”Reign in blood”.

Reign_in_blood

Αυτός ο άνθρωπος σχεδίασε αυτό το ανοσιούργημα που στοίχειωσε τη metal εφηβεία μας. Εκτός αυτού σχεδίασε και τα (επίσης ακραία και πολύ πετυχημένα) εξώφυλλα των ”South of heaven”, ”Seasons in the abyss” και ”Christ illusion”. Να σημειωθεί ότι το εξώφυλλο του ”Reign in blood” αποτελείται από 2 εξώφυλλα που είχε σχεδιάσει ο Carroll και οι Slayer έπρεπε να διαλέξουν ένα από τα δύο. Αλλά επειδή γούσταραν και τα δύο του είπαν να τα ενώσει, και έτσι βγήκε το αποτέλεσμα που βλέπουμε.

H. R. Giger
Ο H. R. Giger αποτελεί τεράστια μορφή γενικώς! Ο όρος ”γραφίστας” τον περιορίζει, αφού ο άνθρωπος έχει ασχοληθεί με τα πάντα (μέχρι και βραβείο για τα εφέ του στην ταινία ”Alien” έχει κερδίσει). Το στυλ του είναι σοκαριστικό, βίαιο και βλάσφημο, και πολλές φορές έχει μπλέξει με δικαστήρια. Πίνακες του έχουν χρησιμοποιήσει μπάντες όπως οι: Emerson, Lake & Palmer, Dead Kennedys, Celtic Frost, Danzig, Carcass κ.ά. Συγκεκριμένα το ”To mega therion” των Celtic Frost έχει ένα από τα πιο βλάσφημα εξώφυλλα ever:

Μα είναι απίστευτο τι σχεδίασε ο άνθρωπος. Το απόλυτο εξώφυλλο για τον πιο απόλυτα τρομακτικό δίσκο των ‘80s. Πάμε να ακούσουμε και το ”Necromantical screams” να μπούμε στην ατμόσφαιρα του δίσκου.

http://www.youtube.com/watch?v=jsEFZrzc458

Επίσης ο Giger συμμετέχει και στο artwork της νέας μπάντας του Warrior των Frost, τους Triptykon. Τον αναγνωρίζει κανείς εύκολα, αφού σχεδόν όλες του οι δουλείες χαρακτηρίζονται από μία φουτουριστική αύρα, ενώ έχει αδυναμία σε φίδια, διαβόλια και τέτοια πράγματα. Ένα έργο του που ξεχωρίζει είναι το ”Life support 1993”. Εάν δεν το έχετε ακουστά, τότε σίγουρα θα έχετε ακουστά το δίσκο που το έχει για εξώφυλλο. Δεν είναι άλλος από το μεγαλειώδες ”Heartwork” των θεών Carcass.

R-3670209-1359418697-5161.jpeg

Μια άλλη χαρακτηριστική δουλειά του Giger είναι και το… stand μικροφώνου που έχει σχεδιάσει για τον Jonathan Davis των Korn. Αστείρευτο ταλέντο.
Προσωπική ιστοσελίδα: http://www.hrgiger.com/

Vincent Locke
Αυτός πρέπει να είναι γνωστός στους comic-άδες, μιας και η κύρια δουλειά του είναι να εικονογραφεί διάφορα comics που σχετίζονται με χαρούμενα θέματα όπως τα ζόμπι, ο θάνατος κλπ. (δεν είμαι ειδικός στα comics, αλλά μια βόλτα στην ιστοσελίδα του ίσως διαφωτίσει όσους θέλουν να ασχοληθούν παραπάνω). Η σχέση του με το metal αρχίζει και τελειώνει σε ένα όνομα: Cannibal Corpse. Αυτός ο άγιος άνθρωπος είναι που σχεδίασε τα προκλητικά εξώφυλλα των Cannibal Corpse που απαγορεύτηκαν σε πάμπολλες χώρες. Πάμε να δούμε μερικές καλλιτεχνίες του:

Θεός, λέμε. Αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας των Cannibal Corpse.
Προσωπική ιστοσελίδα: http://vincelocke.com/

Dave McKean
Να κι ένας πολυτάλαντος άνθρωπος που έχει ασχοληθεί με βιβλία, comics, ταινίες, μουσική κλπ. Ας αναφέρουμε καταρχήν κάποια συγκροτήματα που του εμπιστεύτηκαν τις δουλειές τους: Dream Theater, Fear Factory, Paradise Lost, Alice Cooper, Kreator, Misfits, Machine Head, My Dying Bride, Earth Crisis, Testament και πάμπολλοι άλλοι. Το ωραίο με αυτόν είναι ότι από album σε album είναι αγνώριστος! Σέβεται τις ιδιαιτερότητες της κάθε μπάντας και αλλάζει το στυλ του ανάλογα με το κάθε συγκρότημα (σε αντίθεση με άλλους γραφίστες που έχουν ένα συγκεκριμένο στυλ και δεν το αλλάζουν με αποτέλεσμα πολλές μπάντες να έχουν παρόμοια εξώφυλλα). Παράδειγμα:

Καμία σχέση το ένα με το άλλο, ο McKean πιάνει ακριβώς την ατμόσφαιρα κάθε μπάντας και τα εξώφυλλα του πάνε χέρι-χέρι με τη μουσική. Τρανό παράδειγμα το ”Demanufacture” των Fear Factory.

Προσωπική ιστοσελίδα: http://www.mckean-art.co.uk/

Trine Paulsen και Kim Solve
To νορβηγικό αυτό ζευγάρι ίσως σας είναι άγνωστο, αλλά πρόκειται για το πιο hot όνομα αυτήν τη στιγμή στο ”metal design”. Τα έργα τους είναι κάτι εντελώς φρέσκο και νέο, μιλάμε για artwork των ‘00s εξάλλου. Έχουν δουλέψει με Mayhem, Ulver, Dodheimsgard, Darkthrone, Enslaved, Arcturus, Ved Buens Ende κ.ά. Εντελώς Νορβηγία, όπως βλέπουμε. Κάποια πολύ ωραία έργα τους είναι τα εξής:

Ulver_shadowsofthesun_cover_large

Και αυτοί έχουν το καλό ότι δεν τους αναγνωρίζεις από μπάντα σε μπάντα. Γενικώς βρίσκω τα εξώφυλλα τους πολύ καινοτόμα και πειραματικά και γουστάρω. Όπως και η μουσική που ντύνουν.

Προσωπική ιστοσελίδα: http://www.trineogkim.no/

Edward J. Repka
Εδώ μιλάμε για έναν από τους πιο κλασικούς metal γραφίστες. Με πολύ χαρακτηριστικό στυλ και με πολλά, πάρα πολλά εξώφυλλα στο ενεργητικό του. Έχουμε και λέμε: Megadeth, Death, Massacre, Sanctuary, Venom, Atheist είναι μόνο μερικές από τις μπάντες που έχουν συνεργαστεί μαζί του. Αυτός σχεδίασε και τη mascot των Megadeth, καθώς και το (πανέμορφο) logo των Dark Angel. Ορίστε κάποια δείγματα του:

Όπως βλέπετε ο Repka έχει αυτό το εντελώς old-school σχεδιαστικό στυλ. Χωρίς φωτογραφίες, πειραματισμούς με εφέ και τέτοια.
Προσωπική ιστοσελίδα: http://www.myspace.com/edrepka

Dan Seagrave
O άρχοντας! Αυτός που συνέδεσε το όνομα του με το death metal, και όλοι οι death-άδες του χρωστάνε όλα αυτά τα φοβερά death metal εξώφυλλα (κυρίως) των 90’s. Ψαρώστε με τα ονόματα που έχει συνεργαστεί: Entombed, Suffocation, Morbid Angel, Vader, Dismember, Hypocrisy, Carnage, Benediction, Malevolent Creation, Pestilence κ.ά. Όπως καταλαβαίνετε δε μιλάμε για κάποιον τυχαίο. Ο τύπος έχει σχεδιάσει τα ΚΛΑΣΙΚΟΤΕΡΑ death metal εξώφυλλα:

191

Ο τύπος είναι απίστευτος, ρε, το χέρι του έχει ζωγραφίσει αποκλειστικά και μόνο δισκάρες. Και η πλάκα είναι ότι (όπως έχει πει ο ίδιος) δεν αντέχει καθόλου το death metal.
Προσωπική ιστοσελίδα: http://www.danseagrave.com/

Travis Smith
Άλλο ένα μεγάλο όνομα του metal χώρου. Ούτε ο ίδιος δε θα θυμάται με πόσους έχει δουλέψει. Opeth, Nevermore, Death, Control Denied, Amorphis, Iced Earth, Katatonia, Strapping Young Lad, Gordian Knot, Malevolent Creation, Anathema, King Diamond, Dead Soul Tribe, Flotsam and Jetsam, Solitude Aeturnus, Overkill και άλλοι τόσοι. Μιλάμε για μανία!

Προσωπικά πολλές δουλειές του δε μου αρέσουν. Αν και αλλάζει το στυλ του εύκολα, κάποιες μπάντες έχουν ”χτυπητό” Travis Smith στυλ (παρατηρήστε κάποια εξώφυλλα των Control Denied, Nevermore κ.ά.). Αλλά τι να πεις όταν ο τύπος σχεδίασε το ομιχλώδες εξώφυλλο του ”Blackwater park”. Τρομερή δουλειά, ταιριάζει τόσο στη μουσική.

Προσωπική ιστοσελίδα: http://www.seempieces.com/

Kristian Wahlin (Necrolord)
Ότι είναι ο Seagrave για τους death-άδες, κάτι τέτοιο είναι ο Wahlin για τους black-άδες. Αν και πλέον δεν περιορίζεται σε μουσικά στυλ. Έχει συνεργαστεί με Tiamat, Therion, Dissection, Bathory, At the Gates, Emperor, Mercyful Fate, Amorphis, Dark Tranquility, Benediction, Dismember κ.ά. Ο Necrolord πραγματικά ”ζωγραφίζει” σε κάθε εξώφυλλο, ιδού:

Slaughter_of_the_Soul

Βρίσκω τις δουλειές του πραγματικά τέλειες, και μάλλον πρόκειται για τον πιο αγαπημένο μου metal γραφίστα. Όλα τα εξώφυλλα του είναι ένα κι ένα. Επίσης ο τύπος είναι full metal, αφού παίζει στους Great Deceiver, ενώ έπαιζε και στην πρώτη μπάντα του Tomas Lindberg των At the Gates, τους Grotesque.
Προσωπική ιστοσελίδα: http://www.kristianwahlin.se/

Michael R. Whelan
Άλλο ένα μεγάλο ταλέντο! Έχει ασχοληθεί και αυτός με πάμπολλα πράγματα ση ζωή του, αλλά εμείς θα σταθούμε σε δύο εξώφυλλα του:

Πόσο, μα ΠΟΣΟ, θεϊκά εξώφυλλα;;; Ο τύπος είναι σαλεμένος, δεν εξηγείται αλλιώς. Από τα καλύτερα εξώφυλλα ever.
Προσωπική ιστοσελίδα: http://www.michaelwhelan.com/

Σπύρος Αντωνίου (Seth Siro Anton)
Ο frontman των Septic Flesh ”φοριόταν” σε πολλά metal C.D. αυτήν τη δεκαετία. Πιο συγκεκριμένα έχει κάνει artwork για τους Paradise Lost, Rotting Christ, Moonspell, Vader, Exodus, Nightrage, Heaven Shall Burn, Caliban και φυσικά τους ίδιους τους Septic Flesh. Η αλήθεια είναι ότι ενώ στην αρχή μου φαινόταν πολύ ωραίο αυτό που έκανε, τελικά εγκλωβίστηκε σε ένα συγκεκριμένο στυλ. Μπορεί να το δει αυτό κάποιος αν παρατηρήσει τις δουλειές του. Παρ’ όλα αυτά του χρωστάμε και ένα μεγαλειώδες εξώφυλλο που όταν βγήκε μας άφησε όλους μαλάκες:

Φοβερή δουλειά, όπως φοβερός ήταν και αυτός ο δίσκος των Septic Flesh.

Προσωπική ιστοσελίδα: http://www.myspace.com/sethsiroanton

Φυσικά αυτοί ήταν μερικοί μόνο από τους μεγάλους γραφίστες που ασχολήθηκαν με το metal ήχο. Άλλα γνωστά ονόματα είναι οι Dave Patchett (αυτός που δημιουργεί τα ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ artworks των Cathedral), Stephen O’ Malley (έχει δουλέψει με Burzum, Emperor, Melvins κ.ά.), Derek Riggs (ο άνθρωπος που δημιούργησε τον Eddie των Iron Maiden), Pushead (αυτός σχεδίαζε τα παλιά, cult σχεδιάκια των Metallica) κ.ά

Εξώφυλλα που άφησαν εποχή και άλλες άχρηστες πληροφορίες:
∙ Πολλές μπάντες, καθ’ όλη την πορεία του metal ήχου, έτρεφαν μια ιδιαίτερη αγάπη προς τους πίνακες ζωγραφικής, με αποτέλεσμα να δούμε πολλούς πίνακες (ή λεπτομέρειες τους) σε εξώφυλλα metal δίσκων. Οι πρώτοι που μας έρχονται στο μυαλό δεν είναι άλλοι από τους Bathory.

Δύο πίνακες-δύο ιστορικοί δίσκοι. Ο πρώτος ονομάζεται ”Asgardsreien (του Peter Nicolai Arbo) και χρησιμοποιήθηκε στο ”Blood fire death”, ενώ ο δεύτερος ονομάζεται ”The funeral of a Viking” (του Sir Frank Dicksee) και χρησιμοποιήθηκε στο ”Hammerheart”. Πραγματικά ΕΠΙΚΑ εξώφυλλα, το τέλειο εικαστικό μέρος δύο ιστορικών, επικών metal δίσκων.

Άλλη μία μπάντα που χρησιμοποίησε πολύ όμορφα κάποιους πίνακες, είναι οι Burzum. Μιλάμε, φυσικά, για τα έργα του ζωγράφου Theodor Kittelsen που χρησιμοποιήθηκαν στα ”Hvis lysset tar os” και ”Filosofem” αντίστοιχα. Πιο συγκεκριμένα:

Αυτά είναι κάποια από τα έργα του Kittelsen που οι Burzum χρησιμοποίησαν στα artwork τους. Για άλλη μια φορά βλέπουμε έναν τέλειο συνδυασμό εικόνων και μουσικής. Ακούς το ”Dunkelheit” π.χ. και παράλληλα βλέπεις τα έργα του Kittelsen και χάνεσαι…

Άλλοι πίνακες που χρησιμοποιήθηκαν σαν metal εξώφυλλα είναι οι παρακάτω:

”Pentecost III”, ”The IVth crusade”, ”Nightfall”, ”Ancient dreams”, ”Into the pandemonium” οι δίσκοι. Για κάποιον περίεργο λόγο, όλα είναι και δισκάρες.

∙ Ενδιαφέρον έχει και το εξώφυλλο του ”Alternative 4” των Anathema.

Η εικόνα δείχνει μία Παναγία που αντί για πρόσωπο, έχει το σκάφανδρο ενός αστροναύτη! Η έμπνευση για αυτήν τη δημιουργία (του μπασίστα Duncan Patterson) ήταν το βιβλίο ”Alternative 3” που αναφέρετε σε θεωρίες συνομωσίας (ότι ο Χριστός είναι εξωγήινος και τέτοια).

∙ Το εξώφυλλο του ”Scum” των Napalm Death δημιουργήθηκε από τον Jeff Walker των Carcass!

Του πιάνει το χέρι του Jeff.

∙ Πολλοί οπαδοί των Bathory ξένιζαν όταν έβλεπαν τα εξώφυλλα του αγαπημένου τους συγκροτήματος σχεδιασμένα από το Necrolord. Ε, ένα δίκιο το είχαν. Όταν έχεις χρησιμοποιήσει τα ”Asgardsreien” και ”The funeral of a Viking” στο παρελθόν, ε, ο Necrolord είναι λίγος…

∙ Μιας και μιλήσαμε για βλάσφημα εξώφυλλα παραπάνω (”To mega therion” των Celtic Frost), ορίστε και το νούμερο 2 στο βάθρο:

R-392846-1280095288.jpeg

ΟΚ, έχουμε δει και πιο ακραία, αλλά το ζήτημα είναι να μπορείς να είσαι ακραίος χωρίς να δείχνεις φωτογραφίες από σκατά π.χ. Εδώ έχουμε ακριβώς αυτό. Ένα απίστευτα καλοσχεδιασμένο εξώφυλλο που είναι και όμορφα ακραίο. Πάει ζευγάρι με το δίσκο.

∙ Τα εξώφυλλα των ”Load” και ”Reload” είναι φωτογραφίες από τα ούρα, το σπέρμα και το αίμα του δημιουργού τους. Δεν το πιστεύετε, ε;

∙ Τα μυστικά μηνύματα στα εξώφυλλα των ”Powerslave” και ”Somewhere in time” τα ξέρετε, να μην τα ξαναλέμε. Αυτό που δεν ειπωθεί και πολύ, είναι η παρόμοια φάση που παίζει στο εξώφυλλο του ”Awake” των Dream Theater. Το ρολόι δείχνει ”6:00”, στο κέντρο υπάρχει ένας καθρέφτης (”The mirror”), δεξιά διακρίνονται ιστοί αράχνης (”Caught in the web”), υπάρχουν εικόνες που βρίσκονται στο video- clip του ”The silent man” κ.ά.

∙ Στο εξώφυλλο του ”Necroticism-Descanting the insalubrious” των Carcass μπορούμε να διακρίνουμε και τα 4 μέλη της μπάντας.

Carcass-Necroticism

∙ Στα εξώφυλλα των ”A blaze in the northern sky”, ”Under a funeral moon” και ”Transilvanian hunger” εμφανίζονται οι Zephyrous, Nocturno Culto και Fenriz αντίστοιχα.

Φυσικά ο κατάλογος των artwork trivia είναι ατελείωτος, όπως και η ποιότητα πολλών metal εξωφύλλων. Αναφέραμε μόνο μερικά, χωράνε άλλα τόσα.

Logos (και άχρηστες πληροφορίες σχετικά με αυτά):
Εκτός από τα εξώφυλλα αυτά καθαυτά, σημαντικό ρόλο παίζουν και τα logos. Π.χ. όλοι οι black-άδες παθαίνουν οργασμούς με τα λογότυπα των αγαπημένων τους συγκροτημάτων, που ενώ μοιάζουν με μια τυχαία μουτζούρα τελικά κρύβουν γράμματα! Γενικώς τα logo αποτελούν φετίχ πολλών μουσικόφιλων, οπότε πάμε να δούμε μερικά πραγματάκια:

∙ Το logo των Slipknot σχεδιάστηκε από τον drummer τους, Joey Jordison. Μάλιστα το ”αντέγραψε” από τους Korn (βασική τους επιρροή), όπως μπορεί να καταλάβει εύκολα κάποιος:

∙ Τους Death όλοι τους ξέρετε, όλοι τους αγαπάτε. Και είμαι σίγουρος ότι όλοι έχετε προσέξει ότι μαζί με τη μουσική τους αλλαγή, υπήρξε και μία αλλαγή στην αισθητική τους. Όχι μόνο στα εξώφυλλα τους, αλλά και στις λεπτομέρειες του logo τους!

Πάει ο ιστός με την αράχνη, πάνε τα αίματα στο δρεπάνι, ο ανάποδος σταυρός ”έγινε” κανονικός, ενώ εξαφανίστηκε και η νεκροκεφαλή με τις φλόγες! Ε, όσο να ‘ναι, ήταν λογικό. Μιλάμε για σχεδόν άλλη μπάντα.

∙ Το logo των Metallica σχεδιάστηκε από τον ίδιο τον James Hetfield. Αυτός σχεδίασε και το ”αστέρι” στα ”Load” και ”Reload”

∙ Μία ξεχωριστή μορφή στην ιστορία των logos είναι ο κύριος Christophe Szpajdel. Αυτός ευθύνεται για ένα ολόκληρο στυλ στα black metal logo, όπως μπορεί να δει κάποιος στο link που δίνεται πιο κάτω. Κλασική δουλειά του είναι το logo των Emperor, ενώ έχει σχεδιάσει και τα logo των Wolves in the Throne Room, των δικών μας Ravencult και πολλών άλλων.

LOGOS_Top Picks[1].pdf

Στο παρακάτω link υπάρχει μια ωραία συνέντευξη του, ενώ φαίνονται και πολλά από τα logo που έχει σχεδιάσει. Είναι χαρακτηριστικό το στυλ του, με την τέλεια συμμετρία και όλα αυτά που μοιάζουν με αγκάθια που μπλέκονται μεταξύ τους.

http://www.logodesignlove.com/lord-of-t … e-szpajdel

∙ Άλλος ένας μουσικός που συνήθιζε να ”ζωγραφίζει” είναι ο Jeff Walker των Carcass. Σχεδίασε τa κλασικά logo των Carcass και Napalm Death, καθώς και αυτό της εταιρείας Earache Records.

14_logo

4b50896f2d9f18861df57add95fb9e99

Ωραίο στυλ είχε, τα κάνει έτσι ”τριχωτά” και γλιτσιασμένα.

∙ Κάποια logo αξίζουν όσο ολόκληρα εξώφυλλα. Π.χ. κοιτάξτε αυτό των Antaeus. Σκέτη ομορφιά.

∙ Και φυσικά μην ξεχνάτε τον κανόνα: όσο πιο δυσνόητο το logo, τόσο πιο καφρίλα και στη μουσική!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s