Συνέντευξη Monovine

February 5, 2013

(H συνέντευξη αυτή έγινε το 2011 και δημοσιεύθηκε πρώτη φορά στο Roadcrew.gr)

1) Επειδή βαριέμαι τις κλασικές ερωτήσεις πάμε κατευθείαν σε αυτά που με ενδιαφέρουν: πώς καταφέρατε να πιάσετε τόσο πετυχημένα αυτό το Nirvana feeling; Ο δίσκος μοιάζει να βγήκε το ’90 από τη Sub Pop…

Είναι η μουσική που μεγαλώσαμε και γουστάρουμε. Δεν μας αρέσει να βάζουμε γενικά ταμπέλες. Τα κομμάτια γράφονται στο αρχικό τους στάδιο σε μια ακουστική κιθάρα,απλώς ιδέες παίζοντας και τραγουδώντας αυτό που πραγματικά νιώθεις εκείνη τη στιγμή. Δεν κάθεσαι να σκεφτείς “τώρα πρέπει να κάνω αυτό η το άλλο”, απλώς παίζεις. Μετά παίζοντας τα σε ηλεκτρική κιθάρα,μπάσο και τύμπανα κρατώντας τα στη πιο απλή μορφή τους,εννοείτε πως θα έχεις ένα ωμό αποτέλεσμα. Και αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το αποτέλεσμα αυτό να είναι όσο πιο άμεσο και απλό γίνεται. Να είναι πιο κοντά στην αρχική ιδέα.

2) Η συσκευασία του δίσκου είναι πολύ προσεγμένη, ενώ και το artwork τα σπάει. Κατά πόσο ευθύνεστε κι εσείς για το αισθητικό κομμάτι;

Τα εύσημα πάνε στην Inner Ear για τη προσεγμένη συσκευασία και όσον αφορά το artwork υπεύθυνος είναι ο Πέτρος Βούλγαρης από τους Indivisuals. Βρεθήκαμε και συζητήσαμε ιδέες που είχαμε και αφού περάσαμε το στάδιο όπου τον ζαλίσαμε (ο Στράτος) και τον αφήσαμε ήσυχο (ο Στράτος), επιτελούς μπόρεσε να δημιουργήσει και να έχει ο δίσκος αυτό το αποτέλεσμα.

3) Γιατί ”Cliché”;

Αρχικά είναι κάτι σαν αυτοσαρκασμός γιατί ξέρουμε πως αυτό που παίζουμε δεν είναι κάτι καινούργιο. Αλλά και ειρωνεία γι αυτούς που ξέραμε ότι θα το έλεγαν. Ποτέ δεν ήταν ο στόχος μας να κάνουμε κάτι καινούργιο. Αυτό που θέλουμε είναι να είμαστε αληθινοί με τον εαυτό μας και με τους γύρω μας.

Η αληθινή σημασία όμως του “Cliche” είναι πως όλο και πιο πολύ βυθιζόμαστε στα κλισέ μας και δεν δίνουμε και πολύ μεγάλη προσοχή σε αυτό. Τα κλισέ που έχουμε στη καθημερινότητα μας είναι ουσιαστικά αυτά που μας κυβερνάνε. Όπως έχει πει και ο Τομ Ρόμπινς (ένας από τους αγαπημένους μας συγγραφείς):

“Πραγματικό θάρρος είναι να διακινδυνεύσεις κάτι που μπορεί να σε αναγκάσει να επανεξετάσεις τις σκέψεις σου και να υποφέρεις την αλλαγή και να επεκτεiνεις τη συνείδηση σου. Πραγματικό θάρρος είναι να διακινδυνεύει κάποιος τα κλισέ του”.

4) ”Come and then you will be”. Τι εννοείτε με αυτήν τη φράση;

“Έλα και τότε θα είσαι”….ότι καταλαβαίνεις..

5) Πείτε με δυο λόγια τι φάση έπαιζε στο studio όταν ηχογραφούσατε το ”Hush now hush”.

Τα ξημερώματα της τελευταίας μέρας των ηχογραφήσεων γράφτηκε το “Lazy”. To “Ηush now hush” είχε γραφτεί μερικές μέρες πριν χωρίς όμως να είναι τελειωμένο αλλά ξέραμε ότι το θέλαμε ήρεμο, απλό, μυστικιστικό και με τσέλο. Μιας και ήταν η τελευταία μέρα είχαν έρθει και κάποιοι φίλοι στο στούντιο και ο Αλέξανδρος με το τσέλο του. Αν και στο “Lazy” επικράτησε χαμός γιατί όλοι πήραν από ένα κρουστό, ντέφι, φλογέρα και τραγουδήσαμε όλοι μαζί σε ένα μικρόφωνο στη μέση του δωματίου στο “Hush now hush” επικράτησε η απόλυτη σιωπή.Μείναμε οι τρεις μας μπροστά σε ένα μικρόφωνο και απλώς παίξαμε το κομμάτι που ουσιαστικά μας οδήγησε μόνο του..

6) Τι σημαίνει ”Monovine”;

Monovine ως μια λέξη δεν σημαίνει κάτι. Δεν σημαίνει τίποτα για να είμαστε ακριβείς! Είναι μια λέξη που μας την εκμυστηρεύτηκε ο Rat Messiah.

7) Ο Rat Messiah μ’ άρεσε απ’ την πρώτη στιγμή που τον είδα. Ποιανού ιδέα ήταν;

Εμφανίστηκε σε ένα από τα όνειρα του Στράτου μουρμουρίζοντας συνεχώς τη λέξη Monovine. Όταν ξύπνησε την έβαλε στο google και δεν υπήρχε τίποτα. Μας άρεσε που δεν σήμαινε κάτι και το κρατήσαμε. Ύστερα προσπαθήσαμε να Τον ζωγραφίσουμε. Ζωγράφισε ο Ξενο το σώμα που βλέπετε με ένα μικρο κεφάλι και κάτι δεν μας καθόταν καλά. Τότε ο Στράτος πάνω από το μικρο κεφάλι ζωγράφισε ένα μεγαλύτερο και αυτό ήταν.

8) Νιώθω ότι στο ”Cliché” έχετε πετύχει στην εντέλεια ένα συγκεκριμένο ήχο, με σωστές εναλλαγές τραγουδιών, ήρεμων/δυναμικών σημείων κλπ. Από εδώ και πέρα πώς το βλέπετε το πράγμα; Γίνεται το συγκεκριμένο στυλ να εμπλουτιστεί κατά κάποιον τρόπο ή πάμε γι’ άλλα;

Μπορείς να κάνεις ότι θέλεις. να εμπλουτίσεις,να αφαιρέσεις,να πειραματιστείς. Ότι τραβάει η ψυχή σου! Το θέμα είναι να είσαι πιστός σε αυτό που κάνεις και αυτό που κάνεις να είναι αληθινό με τον τρόπο που νιώθεις εσύ. Στον μόνο που δεν μπορείς να πεις ψέματα είναι ο εαυτός σου. Όπως σου είπαμε και πριν,μένουμε πιστοί στην αμεσότητα και την απλότητα αυτών που νοιώθουμε και μεταφέρουμε.

9) Από live τι παίζει στο μέλλον; Πιο συγκεκριμένα, για Θεσσαλονίκη υπάρχει τίποτα;

Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάτι κλεισμένο. Αλλά θα υπάρξουν live. Και θέλουμε πάρα πολύ να έρθουμε στη Θεσσαλονίκη. Μας ταλαιπωρεί λίγο αλλά θα το καταφέρουμε!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s